Дни от седмицата - втора част

Осем дни в седмицата
Снимка: Pexels

Събота вечер 

Софийски кестени, о вие 
шумите с обещаващ зов 
и ваш`та млада сянка крие  
съня на моята любов. 

Но идва съботната вечер 
и вий разтваряте листа 
и гръмва, гръмва
надалече

по улиците радостта. 

Събота, събота вечер 
толкова чакам те аз. 
С ритъма жив и сърдечен, 
ти ме отнасяш далече 
в най-щастливия час. 

Събота, събота вечер 
празник на мойта любов. 
Събота , събота вечер - 
ще танцувам, ще пея 
в тоя свят чуден и нов. 

Тук пламват неони, 
там грейват ярки звезди, 
от земята до небето 
всичко диша с пълни гърди... 

Димитър Василев, 1965 г.

В „Изпята поезия“ отзвуча един от символите на шейсетте години у нас. „Събота вечер“ от репертоара на Лили Иванова. В записа участва оркестър Балкантон с диригент Димитър Ганев. Песента е създадена от Йосиф Цанков, по текст на Димитър Василев и аранжимент на Николай Арабаджиев, наричан с обич от колегите му „Фучо“. „Събота вечер“ е песен, останала в съзнанието на хората у нас и като рекламен мотив за новия (тогава) седмичник – вестник „Поглед“. Рекламата е следната: прозвучава рефренът с гласа на Лили Иванова: „Събота, събота  вечер…“ след което песента рязко спира и се чува стабилен мъжки глас: „Не събота  вечер! А понеделник сутрин – вестник „Поглед“!
Приблизително по това време и „Бийтълс“ възпяват седмичните дни, изреждайки ги всичките, че дори добавят и още един – осми! Това се случва в Eigth Days a Week, „Осем дни в седмицата“. Песента е написана от Макартни и Ленън, по идея на Пол, който споделя, че веднъж се качил в такси, любезно попитал шофьора дали е добре, а таксиджията му казал:  „О, остави, капнал съм – работя по осем дни в седмицата!“  И…ето ти – песен.

Още от категорията
Петър Дундаков

Петър Дундаков за европейското турне с Мистерията на българските гласове и Лиза Джерар

Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията на българските гласове и Лизa Джерар от  Dead Can Dance препълни първо зала "България", а след това и Античния театър в Пловдив. През май тази година пък беше световната премиера на албума им BooCheeMish , издаден от Шуберт Пъблишинг. В сутрешното ни "Радиокафе" разговаряме с..

публикувано на 15.08.18 в 14:38
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05
Операта в Сидни, Австралия

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари на фестивал в Сидни, съобщи БТА, като цитира ЮПИ. Фестивалът на китарата предостави доказателства - видеозаписи и снимки, че са се събрали повече музиканти с електрически китари, отколкото при предишния рекорд с 368 души, поставен в Индия през 2013 г. Те са се надявали да..

публикувано на 14.08.18 в 13:45

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05