Дни от седмицата - втора част

Осем дни в седмицата
Снимка: Pexels

Събота вечер 

Софийски кестени, о вие 
шумите с обещаващ зов 
и ваш`та млада сянка крие  
съня на моята любов. 

Но идва съботната вечер 
и вий разтваряте листа 
и гръмва, гръмва
надалече

по улиците радостта. 

Събота, събота вечер 
толкова чакам те аз. 
С ритъма жив и сърдечен, 
ти ме отнасяш далече 
в най-щастливия час. 

Събота, събота вечер 
празник на мойта любов. 
Събота , събота вечер - 
ще танцувам, ще пея 
в тоя свят чуден и нов. 

Тук пламват неони, 
там грейват ярки звезди, 
от земята до небето 
всичко диша с пълни гърди... 

Димитър Василев, 1965 г.

В „Изпята поезия“ отзвуча един от символите на шейсетте години у нас. „Събота вечер“ от репертоара на Лили Иванова. В записа участва оркестър Балкантон с диригент Димитър Ганев. Песента е създадена от Йосиф Цанков, по текст на Димитър Василев и аранжимент на Николай Арабаджиев, наричан с обич от колегите му „Фучо“. „Събота вечер“ е песен, останала в съзнанието на хората у нас и като рекламен мотив за новия (тогава) седмичник – вестник „Поглед“. Рекламата е следната: прозвучава рефренът с гласа на Лили Иванова: „Събота, събота  вечер…“ след което песента рязко спира и се чува стабилен мъжки глас: „Не събота  вечер! А понеделник сутрин – вестник „Поглед“!
Приблизително по това време и „Бийтълс“ възпяват седмичните дни, изреждайки ги всичките, че дори добавят и още един – осми! Това се случва в Eigth Days a Week, „Осем дни в седмицата“. Песента е написана от Макартни и Ленън, по идея на Пол, който споделя, че веднъж се качил в такси, любезно попитал шофьора дали е добре, а таксиджията му казал:  „О, остави, капнал съм – работя по осем дни в седмицата!“  И…ето ти – песен.

Още от категорията

С духа на Русе

Русенският фестивален оркестър в поредица от няколко години е не само местен акцент в богатата винаги на събития програма на Международния музикален фестивал (ММД) в Русе, но и внася своята наистина несравнима атмосфера на ентусиазъм, радост и удоволствие от музицирането. А оркестърът в някакъв смисъл е международен, ако се смятат държавите и..

публикувано на 18.06.18 в 16:05
Столичани и гости на София наблюдават концертите на Радио парк фест

Хиляди столичани аплодираха Радио парк фест

Хиляди столичани посрещнаха символично лятото, аплодирайки музикантите, които участваха във втория пореден Радио парк фест, състоял се на 15, 16 и 17 юни на Голямата поляна в Южния Парк в София. Събитието бе организирано от БНР с подкрепата на Столична община. Девет групи свириха на открито, а софиянци и гости участваха активно в..

публикувано на 18.06.18 в 15:28

Всички обичат Jeremy?

За по-малко от 4 години Jeremy? се превърнаха в една от най-ярките български рок   групи. Пеят само на английски, но го правят наистина добре. Имат почитатели (и заклети фенове) навсякъде - и сред по-интелектуално и музикантски настроените, и сред тези, които просто обичат алтернативния модерен рок. Именно Jeremy? закриха второто издание на..

обновено на 18.06.18 в 15:09

Концерти и семинари на „Гундеча Брадърс“ – съвременни носители на древна традиция

На 19 юни в столичната зала „България“ е концертът на „Гундеча Брадърс“, видни представители на дхрупад – най-древния стил индийска класическа музика, достигнал до наши дни и съхранен в оригиналния си вид. Двамата известни певци Умакант и Рамакант Гундеча са надарени с красиви и силни гласове. Благодарение на своето образование те са развили..

публикувано на 18.06.18 в 13:13

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

На гости на оперния фестивал "Барток Плюс" в Мишколц

Мишколц е много интересен град. Бих го сравнила със Созопол по времето на Аполония. Целият град живее в атмосферата на фестивала. Навсякъде, по всяко време се случва нещо артистично. По традиция фестивалът се открива с голямо празнично шествие из града, водено от мажоретки и духов оркестър. Следват огромни кукли на конци, в ролите на които дефилират..

публикувано на 17.06.18 в 16:28

Достоен завършек на учебната година обещава доцент Етиен Леви

На 18 юни предстои дипломен спектакъл на студентите от департамент „Моден дизайн и облекло” към Нов български университет. Шоуто е сътворено заедно с департамент „Музика, поп, рок и джаз пеене” на НБУ, където преподава доцент Етиен Леви – научи „Артефир”. Заедно с колегите си доц. Лени Тодорова, Дора Момекова, Яна Дворецка и Таня Георгиева, обичаният..

публикувано на 17.06.18 в 12:35