Дни от седмицата - втора част

Осем дни в седмицата
Снимка: Pexels

Събота вечер 

Софийски кестени, о вие 
шумите с обещаващ зов 
и ваш`та млада сянка крие  
съня на моята любов. 

Но идва съботната вечер 
и вий разтваряте листа 
и гръмва, гръмва
надалече

по улиците радостта. 

Събота, събота вечер 
толкова чакам те аз. 
С ритъма жив и сърдечен, 
ти ме отнасяш далече 
в най-щастливия час. 

Събота, събота вечер 
празник на мойта любов. 
Събота , събота вечер - 
ще танцувам, ще пея 
в тоя свят чуден и нов. 

Тук пламват неони, 
там грейват ярки звезди, 
от земята до небето 
всичко диша с пълни гърди... 

Димитър Василев, 1965 г.

В „Изпята поезия“ отзвуча един от символите на шейсетте години у нас. „Събота вечер“ от репертоара на Лили Иванова. В записа участва оркестър Балкантон с диригент Димитър Ганев. Песента е създадена от Йосиф Цанков, по текст на Димитър Василев и аранжимент на Николай Арабаджиев, наричан с обич от колегите му „Фучо“. „Събота вечер“ е песен, останала в съзнанието на хората у нас и като рекламен мотив за новия (тогава) седмичник – вестник „Поглед“. Рекламата е следната: прозвучава рефренът с гласа на Лили Иванова: „Събота, събота  вечер…“ след което песента рязко спира и се чува стабилен мъжки глас: „Не събота  вечер! А понеделник сутрин – вестник „Поглед“!
Приблизително по това време и „Бийтълс“ възпяват седмичните дни, изреждайки ги всичките, че дори добавят и още един – осми! Това се случва в Eigth Days a Week, „Осем дни в седмицата“. Песента е написана от Макартни и Ленън, по идея на Пол, който споделя, че веднъж се качил в такси, любезно попитал шофьора дали е добре, а таксиджията му казал:  „О, остави, капнал съм – работя по осем дни в седмицата!“  И…ето ти – песен.

Още от категорията
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25