Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славка Таскова-Паолети гостува в „Студио музика“ – 12 юни, от 19.20 часа


В линията „Заедно в Европа“ ще Ви представим една отдавна известна сред елитните музикантски среди българска певица Славка Таскова-Паолети.
Повече от половин век тя живее в Италия и през 60-те и 70-те години се налага като изключителна изпълнителка на съвременна вокална музика, участва в премиери на произведения на Луиджи Ноно, Лучано Берио, Пиер Булез, пее музика от Шьонберг, Веберн, Малер под диригентството на Гилен, Абадо, Мадерна, Шаи. В професионалните и изяви се включват и роли от опери на Доницети, Белини, Пучини. Славка Таскова-Паолети от години е почетен председател на Международния хоров конкурс в Арецо, Италия.

„Човешкият глас е символ на живота„ – казва Луиджи Ноно. И когато една личност притежава богатството на живота и озарението на одухотвореността, тя го носи и в гласа си и тогава въздействието е магнетично извън представите за най-перфектната и зашеметяваща техника.
Заедно с другите знаменити имена на български певци, които са оставали следи в артистичната история на Ла Скала е и името на Славка Таскова-Паолети.

Във видеото чуйте какво казва тя за себе си. А целия разговор с българската певица Славка Таскова-Паолети можете да чуете на 12 юни, от 19.20 часа по програма „Христо Ботев“.

Горещи теми

Войната в Украйна