Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации
Емил Табаков

В „Студио музика” – Големият български композитор и диригент Емил Табаков

Всеки, който е присъствал на концертите му, дълго носи в себе си ехото на магнетичното обаяние на диригента, а който е слушал неговите произведения, знае, че в тях резонират емоциите на един творец, който изявява дълбоките и разтърсващи смисли в изкуството...

публикувано на 21.11.17 в 08:55
Проф. Петко Радев

Кларинетистът проф. Петко Радев остана поразително скромен и естествен независимо от славата, която го споходи

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/iRh-4wC-MFc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> В студио „Музика“ излъчваме предаване в памет на големия български музикант – кларинетиста Петко Радев. Името му е..

обновено на 09.11.17 в 13:38
Проф. Анатоли Кръстев

В Студио "Музика" гостува проф. Анатоли Кръстев

Ако лицето е – както казват – огледалото на душата, няма как още при първия ви досег с виолончелиста Анатоли Кръстев да не бъдете покорени от очите му, които излъчват фина светлина, от сърдечната му усмивка, разлив на добродушие и радост. Както споделят..

публикувано на 24.10.17 в 13:15
Мстислав Ростропович

10 години след Мстислав Ростропович

Десет години след смъртта си, великият музикант продължава да е еталон - не само с изключителното си изкуство, но и с човешката си и музиканстка доблест. В това предаване ще звучат фрагменти от неговото последно интервю - то се пази в Златния фонд на..

публикувано на 02.10.17 в 11:23

95 години от рождението на Лазар Николов

Когато през 2005 г. Лазар Николов почина, виолончелистът Хаим Земах, български евреин, който от много години живее в САЩ и е сред многобройните почитатели и изпълнители на творчеството на големия български композитор, написа: Това е земетресение за..

публикувано на 28.08.17 в 13:55

В памет на Богомил Алексиев

В десетилетията, когато съществуваше институцията „говорител“, той беше един от гласовете на Радиото. За нас, някогашната Музикално-образователна редакция, по-късно – редакция „Музикално-текстови предавания“, беше предпочитаният глас. Богомил..

публикувано на 19.08.17 в 09:05
Милен Панайотов

Милен Панайотов на 50 години

Това е разговор с популярния водещ на сериозните и много атрактивно интерпретирани предавания „Спонтанни инвенции” и „Контемпо”. Този път Милен Панайотов е в студиото в качеството си на „разпитван”. Творбите му са също така спонтанни, както..

публикувано на 12.06.17 в 10:10
Проф. Стела Димитрова - Майсторова.

Стела Димитрова - Майсторова - два ескиза към портрета

Да представяш човек, музикант, когото не познаваш е трудно и... благодатно. Не си обвързан с предварителен образ, фиксиран от най-различни спомени и срещи, ситуации, които неволно наблюдаваш или си участник, т.е. преживяваш съпровождащи емоции от всякакъв..

публикувано на 30.05.17 в 12:00

Със спомените на Асен Александров (Чичо Асен)

Името на предаването Студио Музика не е свързано с някогашното Студио Музика в столичната зала „България”, не е кръстено на него в знак на уважение, но ако има нещо общо, то е по линия на музикално-естетическите стойности, на огромното желание да се..

публикувано на 16.05.17 в 12:59

„Сонограми“ 2016 или Фестивал на звуковите спектри

„Примирените вкусове“ – този израз на едноименна творба на Франсоа Купрен беше своеобразно звуково послание, мото на фестивала, който протече през октомври 2016 г. в рамките на 4 концерта. Примирените вкусове – това е, от една страна, намирането на..

публикувано на 01.05.17 в 09:05