Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

Един нестандартен музикант и артист с буден усет за веселия щрих и пагубния мрак

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/BgN5Bms932A" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> Представяме Благо Симеонов – кларинетист и композитор, който от 1970-та живее и..

публикувано на 22.05.18 в 08:45

Две български пианистки в сърцето на Европа и техният многоизмерен музикантски опит

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/iYq_Lk2XbTo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> В Студио „Музика“, в предаване от линията „Заедно в Европа“, задочно гостуват Лилия..

публикувано на 15.05.18 в 08:50

Васил Арнаудов – незабравимият ваятел на хоровото изкуство

В „Студио Музика” ще съживим съкровени мигове от хорови концерти под диригентството на Васил Арнаудов. С Музикалните ни реконструкции ще бъдем в различни зали в продължение три десетилетия, където микрофоните са запечатали звукови образи с изумителна..

публикувано на 01.05.18 в 08:30
Константин Илиев

За Константин Илиев 30 години по-късно

На 6 март 1988 година сърцето на Константин Илиев спря да бие. Това стана в далечния Видин, но събитието отекна мощно, защото се бе случило непоправимото. Една голяма личност - музикант, който бе започнал диригентския си стаж в Русе през 1948 година, за да..

публикувано на 06.03.18 в 16:43
Цигуларят, проф. Димо Димов

Музиката живее в най-дълбокото и сигурно място

Той е един от най-известните ни музиканти, неговата популярност се разпростира далеч зад територията на професионалната му заангажираност. Умее да владее публиката не само от сцената, когато свири, но и тогава, когато говори, не като пламенен оратор –..

публикувано на 20.02.18 в 14:40

Студио „Музика“ от различни точки на Европа

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/RRvFu6Yta6w" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe> В линията „Заедно в Европа“ слушаме изпълнения на български музиканти, които..

публикувано на 02.01.18 в 13:45

Спомен за Киприана Беливанова

Тя беше сред емблематичните личности в нашата музикална култура. Изследовател, педагог, популяризатор на музиката – като лектор – в медиите и по различни форуми; музиколог с подчертан усет за изкуството на ХХ столетие – Киприана Беливанова откриваше..

публикувано на 19.12.17 в 09:55

Единица мярка Петко Радев

Това са думи на кларинетиста Илиян Илиев от Пловдив, свързан от детството си с Петко Радев покрай Конушенския оркестър за народна музика, основан от баща му Никола Илиев, също кларинетист. Бащата е ученик в Музикалната академия на Петко Радев и..

публикувано на 12.12.17 в 09:00
Емил Табаков

В „Студио музика” – Големият български композитор и диригент Емил Табаков

Всеки, който е присъствал на концертите му, дълго носи в себе си ехото на магнетичното обаяние на диригента, а който е слушал неговите произведения, знае, че в тях резонират емоциите на един творец, който изявява дълбоките и разтърсващи смисли в изкуството...

обновено на 07.12.17 в 14:32
Мирослав Данев

Да вградиш сянката си в музикалната сграда на радиото

Името на Мирослав Данев стои изписано върху стотици музикални записи във Фонотеката на БНР, но за всички, с които работеше и се срещаше ежедневно, той беше само Миро. И сега, когато се опитвам чрез неговите най-близки колеги и приятели-музиканти да изведа..

публикувано на 05.12.17 в 13:35