Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания: Бисер Петков е единственият социален министър, който прояви човещина към нас

| обновено на 12.06.18 в 18:00
Снимка: БГНЕС

С оставката на министър Петков проблемите на хората с увреждания не се решават, а се задълбочават. Това казаха родители на деца в неравностойно положение, които втори ден протестират пред Дневния център в Морската градина в Бургас. Те са категорични, че протестът им ще продължи, докато не се приеме Законът за личната помощ на деца и хора с увреждания. 

"Бисер Петков е единственият социален министър, който прояви към нас човещина", каза Катя Андреева, майка на 19-годишната Ванеса, страдаща от синдром на Даун: 

"Законът за личната помощ, за който се борим толкова упорито и толкова много години, и с толкова много майки беше готов за внасяне в пленарна зала. Министърът си стисна ръката с нашите майки, но в един момент късно вечерта разбрахме, че е подал оставка. Нас това ни шокира. Никоя една от нас не е искала оставката на министъра, но за съжаление е факт". 

Палатковите лагери ще продължат, докато не постигнем нашата цел – да бъдат по-добре както децата над 18, така и децата под 18 години, декларира в предаването „12+3“ Емилия Цветанова от палатковия лагер в Бургас, която е майка на дете с увреждане: „Искаме да бъдем с министър Петков. Работили сме с него. Искаме да довършим Закона за личната помощ и да го вкараме в Народното събрание за гласуване.“ Според Цветанова, министърът в оставка е станал „много неудобен, тъй като помага на майки, които имат нужда децата им да бъдат подпомогнати“. Премиерът Борисов можеше да не приема оставката на министъра, допълни Емилия Цветанова: 

"Сега всъщност се сещам за онзи случай, когато той каза, че се е разплакал за една майка, която си замина от държавата. Мисля, че на нас сълзи не ни трябват. Ние и сами можем да си плачем, но отдавна не го правим това нещо. Мисля, че той просто трябваше да откаже да му я приеме тази оставка". 

Родителите на деца с увреждания издигнаха палатков лагер в Морската градина в Бургас. С черни балони и тениски с надписи "Системата ни убива" те изразяват недоволството си.

Семейства от Русе, които отглеждат деца с увреждания, също излязоха на протест в защита на подалия оставка социален министър Бисер Петков. Тяхното събиране днес бе спонтанно, тъй като палатковият им лагер ще бъде обособен в петък, на площад "Свобода". Двайсетина семейства, в които растат деца с увреждания, за пореден път се събраха пред сградата на общинската и областната администрация в Русе, за да поискат смяна на системата, не на министъра. 

"Протестите в Русе ще продължат – срещу системата, срещу бездушието, срещу лицемерието, срещу агресивната градска среда, срещу всичко, което ни отдалечава от най-човешките ни качества – състраданието и помощта, която можем да дадем на по-слабите", категорични са родителите. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени