Eмисия новини
от 23.00 часа

Безплатна търговия с акции ще се извършва само днес на Българската фондова борса

Снимка: архив


Безплатна търговия с акции ще се извършва само днес на Българската фондова борса. Това е част от инициативата "Ден за акции", която се организира традиционно.

Търговията на фондовата борса принципно изисква редица такси, но в деня за акции те ще бъдат нулеви, съобщи за „Хоризонт“ изпълнителният директор на Българската фондовата борса Иван Такев. Ще има ограничения при самата търговия.

"Има въведени определени ограничения с цел да филтрират индивидуалните инвеститори. Всеки един от тях ще има възможност да изпълни 15 поръчки, всяка една на стойност от 2000 лева, тоест общо могат да се търгуват в рамките на около 30 000 лева в конкретния ден".

Притежанието на акции от масова приватизация може да се провери безплатно, но само днес евентуалната им продажба също би била без такси, припомни Такев.

"Обикновено хората, които разполагат с акции от масовата приватизация, те са на сравнително ниска стойност и много често се оказва, че разходите при прехвърлянето им надхвърлят това, което биха получили при продажбата им".

За да се случи продажба обаче, трябва да има интерес към конкретни книжа.

Цялото интервю с директора на фондовата борса Иван Такев можете да чуете в предаването "Хоризонт до обед" след 10.00 часа.


Още от