Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандов: Договорът на "Юлен" трябва да бъде променен

Очакваме резултат и от проверките по други наши сигнали през годините

Снимка: БГНЕС

"Не съм убеден, че Прокуратурата няма как да застави Министерския съвет да се съобрази с написаното в концесията. Тя не е и приключила проверката по нашия сигнал. Това е само част от проверката". Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Борислав Сандов - съпредседател на политическа партия "Зелените", по повод констатациите, че фирма "Юлен" е ползвала с години 66 хектара повече от онова, което е записано в концесионния договор за Пирин. "Това са 65% повече от разрешеното", коментира Сандов:

"Юлен" през всичките тези години декларира загуба, въпреки че получава сериозни субсидии от държавата. Дали документите съответстват на реалното положение, можем да гадаем".

Сандов заяви, че е "учуден" от реакцията на концесионера, която, според него "опитва да скрие истинското им усещане от това, което се случва".

Поради действащото европейско и национално законодателство е невъзможно фирмата да влезе официално в тези допълнителни площи, категоричен е екологът. 

"Факт е, че трябва да бъде променен концесионния договор най-малкото по отношение на осъвременяване спрямо сегашното законодателство, на технологията, методиката по изчисляване на концесионното възнаграждение и така нататък". Той изтъкна, че ЮНЕСКО е направила проверка през пролетта, която е констатирала "сериозни нарушения" и препоръчва планът за управление, приет от МС, да не бъде процедиран и всеки нов план да минава през екологична оценка.

От 2010 година, когато е било констатирано надхвърляне на площта, която "Юлен" има по концесията, статуквото на нарушението се е запазвало. Сандов отдаде това на явлението, че "в мътни води риба се лови най-лесно", а завареното положение нарече "престъпна безстопанственост", и заподозря, че  вероятно се касае и за корупция по високите етажи.

Екологът очаква служител в Министерството на спорта от периода 2014-18 година "да го отнесе" заради субсидията от 40 милиона лева, които прокуратурата е установила, че са били давани без контрол и ефект на Федерацията по ски.

"Започват сега да се разглеждат сигнали, които ние сме пускали през годините, от които също очакваме някакъв резултат".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна