Дончо Папазов дава курбан по повод 30-годишнината от самотната си обиколка с "Тивия“

Дончо Папазов ще даде на пристанището в Царево курбан по повод 30-годишнината от самотната си обиколка на борда на яхта „Тивия“, отнела 164 дни и направила „невъзможния път“ - възможен.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ той си спомни, че се е готвил за пътешествието почти 20 години преди да го предприеме. Призна, че негов учител е бил прочутият мореплавател – самотник от Аржентина Вито Дюма

„Той минава по приблизително същия път, но спира на няколко места. Беше много странно, защото стартирах от Буенос Айрес и спрях в Буенос Айрес. Посрещнаха ме така, както никога не съм очаквал. На три пъти идваха да ме гледат военни кораби. На единия имаше телевизии от цял свят, на другия – посрещачи, а в моя чест пуснаха и някакъв военен кораб, който първи влязъл в сражение с англичани във Фолклендските острови. Единственото, което помня от вестниците, е че на най-големия вестник заглавието беше, че съм изглеждал като мъртвец със запазено чувство за хумор“


Още от категорията

МВР: Обир в Роженския манастир не е имало

Обир в Роженския манастир не е имало. Това съобщиха криминалисти от Областната дирекция на полицията в Благоевград. От манастира не е откраднато нищо, уточняват от полицията. Нападателите, чийто брой все още не е уточнен, са влезли и са завързали заместника на игумена, който по това време е бил в манастира. След това са започнали с..

обновено на 19.09.18 в 08:28

Днес е Европейски ден без загинали на пътя

Днешният 19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. България е лидер в Еворпейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Операцията, неречена EDWARD, е по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността. За успешното провеждане на операция EDWARD на..

обновено на 19.09.18 в 08:14

Ден на отворените врати във военното поделение в Ловеч заради 100-годишината от края на Първата световна война

По повод 100-годишината от края на Първата световна война във военното поделение в Ловеч е Ден на отворените врати.  Посетителите могат да разгледат и музея там, в който се съхранява военна техника, използвана от българската армия.

публикувано на 19.09.18 в 08:05
Илиан Тодоров

Софийска област и китайската провинция, откъдето започва пътят на коприната, подписват Меморандум за сътрудничество

Областният управител на София област Илиан Тодоров и заместник-председателят на Комитета на Китайската народна политическа консултативна конференция Хуминг Ма ще подпишат Меморандум за сътрудничество между Софийска област и провинция Хубей. Провинцията e в източната централна част на Китай, оттам започва известният път на коприната. 

публикувано на 19.09.18 в 08:03

Експерти дискутират новостите в профилактиката и лечението на респираторните заболявания

Дискусия за съвременните аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания организира Българското сдружение по иновативна медицина под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.  Подробности по темата можете да чуете и в предаването "Преди всички", което продължава до 10 ч.

публикувано на 19.09.18 в 07:58

Монтирането на известяващи устройства в асансьорите е задължение на етажната собственост

Все още съществуват асансьори, на които не са монтирани известяващи устройства. Имаше гратисен срок, който беше даден на живущите да осигурят устройства за двустранна комуникация, но, за съжаление, няма 100% реализация на това изискване, въведено през 2014 година, а крайният му срок беше 2016 година. Това каза Емануела Фролошка, учредител и..

публикувано на 19.09.18 в 07:55

Проф. Пламен Нинов временно поема ръководството на НИМХ

Проф. Пламен Нинов се очаква да поеме днес поста временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Кандидатурата му е предложена от синоптиците, които искат да се отделят от БАН.  До номинацията на професор Нинов се стигна, след като Академията и синоптиците подписаха споразумение, според което до..

публикувано на 19.09.18 в 07:50