Пет години след откриването на пункта "Маказа" животът и от двете страни на границата се промени

През Маказа жителите на Кърджали стигат до Бяло море за около час.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет години след откриването на граничния пункт "Маказа" животът на хората от двете страни на Родопите се промени. Те пътуват без проблеми и за час стигат до най-близкия град до границата – Комотини, а от там и до най-близките плажове на Бяло море. "Маказа" е вторият по натовареност пункт по южната ни граница с Гърция след Кулата – през него преминава близо 30 на сто от целия трафик. Освен на туризма, отварянето на Маказа се отрази и на местната икономика. Преди години да стигнеш до Комотини отнемало почти цял ден, а телени заграждения и минни полета напомняли за времето на Желязната завеса.

"Божи дар е това да имаме път до Беломорието - да идеш за 40 минути", казва Васил Байданов, почетен председател на клуб "Елада" и един от радетелите на идеята за отваряне на пункта.

Повече от 3,5 милиона души са преминали през "Маказа" през 2017 година. Освен от българите и гърците, маршрутът е предпочитан и от румънци, молдовци, украинци, сърби и дори македонци. Има дни, в които опашките от коли са дълги по 2-3 километра.

"Това, което предлага гръцкото море, не може да се сравни - като отношение, като стандарт. Не плащаш шезлонг, не плащаш чадър, само консумацията. Като направиш калкулация: дори да си платиш консумацията, излиза по-евтино, отколкото само за чадър и шезлонг на нашето Черноморие", разказва жителка на Кърджали, чието семейство е избрало да отиде до гръцките плажове само за ден.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Пожарната със сериозни мерки заради очакваните порои

Пожарната взема сериозни мерки заради очакваните проливни валежи в следващите дни в няколко области на страната. Ще се наблюдава нивото на реки и язовири, заяви пред „Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов от пожарната дирекция. „Най-сериозна ситуацията се прогнозира да бъде ситуацията в района на Бургас и Ямбол, Хасково. Изпратихме указания и..

публикувано на 25.06.18 в 15:58

Инспектори съставиха 61 акта за нередовни везни в Южна България

Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор установиха измами при измервателни везни в Южна България. Проверките са обхванали 280 обекта. Нарушения са установени в близо една четвърт от проверените обекти. 80 били везните с изтекъл срок на задължителната метрологична проверка. 5 от тях са били и с нарушени пломби,..

публикувано на 25.06.18 в 15:21

В област Добрич започва масов отстрел на дивите прасета заради откритите огнища на африканска чума в Румъния

В област Добрич започва масов отстрел на дивите прасета, с цел драстично намаляване на популацията им. Мерките се налагат заради откритите 15 огнища на заболяването африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния, който е на 120 км от сухопътната граница с България. Днес в Добрич се проведе   извънредно заседание на Епизоотичната комисия..

публикувано на 25.06.18 в 14:59
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51
Борис Попиванов

Балканският младеж не се интересува от политика и вярва в брака, сочи изследване на Фондация „Фридрих Еберт“

Фондация „Фридрих Еберт“ проведе едновременно в 10 балкански държави изследване, наречено „Младежко изследване на Югоизточна Европа 2018 година". Предварителните данни бяха представени на международна младежка конференция в Загреб на 20 и 21 юни. Резултатите са интерпретирани в доклад под общата редакция на Петър-Емил Митев и Борис..

публикувано на 25.06.18 в 14:09
нигерийско семейство оплаква загинал близък при етническо и религиозно насилие в щата Плато през 2011 г.

86 убити в Нигерия при атаки на мюсюлмански номади срещу християнски фермери

Осемдесет и шест човека бяха убити при междуобщностни сблъсъци в Нигерия, предаде БТА, цитирайки световните информационни агенции. Според полицията при нападението в събота на предимно мюсюлмански номади срещу села на предимно християнски фермери в централната част на страната също така са били ранени шестима души и са били унищожени 50..

публикувано на 25.06.18 в 13:30

Има ли връзка между шума и политиката

Няма нищо страшно в салютите в Борисовата градина, твърдят от Националната гвардейска част, която изпълнява тази част от церемонията. Това е държавен протокол, който трябва да бъде спазван, казва майор Илиян Илиев от гварейската част. „Това нещо се е зародило още в Средновековието - от 14-и век, когато се създават оръжейните системи от този..

публикувано на 25.06.18 в 13:26