Пет години след откриването на пункта "Маказа" животът и от двете страни на границата се промени

През Маказа жителите на Кърджали стигат до Бяло море за около час.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет години след откриването на граничния пункт "Маказа" животът на хората от двете страни на Родопите се промени. Те пътуват без проблеми и за час стигат до най-близкия град до границата – Комотини, а от там и до най-близките плажове на Бяло море. "Маказа" е вторият по натовареност пункт по южната ни граница с Гърция след Кулата – през него преминава близо 30 на сто от целия трафик. Освен на туризма, отварянето на Маказа се отрази и на местната икономика. Преди години да стигнеш до Комотини отнемало почти цял ден, а телени заграждения и минни полета напомняли за времето на Желязната завеса.

"Божи дар е това да имаме път до Беломорието - да идеш за 40 минути", казва Васил Байданов, почетен председател на клуб "Елада" и един от радетелите на идеята за отваряне на пункта.

Повече от 3,5 милиона души са преминали през "Маказа" през 2017 година. Освен от българите и гърците, маршрутът е предпочитан и от румънци, молдовци, украинци, сърби и дори македонци. Има дни, в които опашките от коли са дълги по 2-3 километра.

"Това, което предлага гръцкото море, не може да се сравни - като отношение, като стандарт. Не плащаш шезлонг, не плащаш чадър, само консумацията. Като направиш калкулация: дори да си платиш консумацията, излиза по-евтино, отколкото само за чадър и шезлонг на нашето Черноморие", разказва жителка на Кърджали, чието семейство е избрало да отиде до гръцките плажове само за ден.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Спането по корем е най-вредно

Американски експерти са стигнали до извода, че най-вредно е да се спи по корем, пише Bustle, като се позовава на клинични изследвания. Според лекарите трябва да се спи в положение, което позволява свободно движение на главата и шията, което има значение за правилното дишане по време на сън. Специалистите обясняват, че при поза по корем..

публикувано на 25.09.18 в 14:32

Стотици жители на италианската провинция Пиза са евакуирани заради пожар

Стотици жители на провинция Пиза в италианската област Тоскана са евакуирани заради огромен горски пожар в планината Сера, съобщава Il Sussidiario. Десетки местни жители са потърсили лекарска помощ заради проблеми с дишането вследствие на задимяването. Засега няма данни за загинали хора. Пламъци се виждат непосредствено до местното..

публикувано на 25.09.18 в 13:50

Двама рибари загинаха заради силния вятър

Силният вятър е вероятна причина за инцидент в района на нос Емине, при който двама рибари се удавиха, а един успя да се спаси.  Рибарите са влезли в морето, за да изтеглят мрежите си за паламуд. В началото морето е било спокойно, но час по-късно се появил силен вятър и вълнението станало пет бала. Винтът на лодката се заплел в мрежите и това..

публикувано на 25.09.18 в 13:44
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия

Процедурата за номинации на конституционни съдии има анемично разписани правила с кратки срокове за изслушване и обсъждане на кандидатурите. Това заяви Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в предаването "12+3". В коментара си тя посочи, че традиционно се предлагат толкова кандидати, колкото позиции има, но е..

публикувано на 25.09.18 в 13:37

Полицията разби група от Левски, измамила по телефона възрастни жени от Велико Търново

Престъпна група от град Левски, занимаваща се с телефонни измами, разбиха областните дирекции на МВР във Велико Търново и Плевен. Доказано е участието в три телефонни измами в старата столица, при които възрастни жени са дали над 40 000 лева и златни накити.  Групата, в която е участвал и непълнолетен, е действала по схемата "Помощ на..

публикувано на 25.09.18 в 13:02

БАН създава ново научно звено на мястото на НИМХ

Ново научно звено се създава в структурата на БАН на мястото на Националния институт по метеорология и хидрология – реши Общото събрание на БАН, на което присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев. В новата структура ще работят учените, които остават в Академията и ще се занимават с научни изследвания. Председателят на Общото..

публикувано на 25.09.18 в 12:37

Известният автокрадец Георги Воденичаров - Кико е задържан в София след преследване

Известен автокрадец беше задържан в столичния квартал "Витоша" при операция на Главна дирекция "Национална полиция" през изминалата нощ. По информация на "Хоризонт", арестуваният е Георги Воденичаров, познат с прякора Кико, а друг автокрадец, познат с прозвището Лъвицата, е успял да избяга. Акцията е проведена от Главна дирекция "Национална..

обновено на 25.09.18 в 12:35