Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва 11 смъртни случая в болници, за които ИА „Медицински одит“ не е информирала

Образувано е дело за длъжностни престъпления в изпълнителната агенция

| обновено на 14.06.18 в 19:12
Снимка: www.prb.bg

11 случаи за съмнения за лекарски грешки през 2017 година са били преценени от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ като „маловажни“ и държавното обвинение изобщо не е било уведомено за тях. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод проверка на Върховната административна прокуратура на дейността на Медицинския одит за миналата година.

В половината от неглижираните случаи става дума за новородени бебета. Румяна Арнаудова призна, че разследванията постфактум ще са трудни, включително и заради липсата на аутопсии на някои от починалите в болниците, но прокурорите щели да положат усилия, за да могат близките им да получат справедливост:

„Сигнали за починали бебета, не само в Стара Загора, а на територията на цялата страна, за които дори не е съставен констативен протокол, в който да са описани някакви нарушения, а върху доклада има резолюция „маловажен случай“.

Специализираната наказателна прокуратура пък ще проверява данни за превишаване на власт от длъжностни лица от Изпълнителната агенция „Медицински одит“, които спестявали актове за административно нарушение на определени фирми и физически лица. Това е ставало чрез грубо погазване на контролните правила, каза говорителят на главния прокурор.

Засега разследването на спецпрокуратурата обхваща действия само през 2017 г., когато начело на Медицинския одит са д-р Златица Петрова и д-р Михаил Христов. Върховни прокурори са открили данни за превишаване на власт от длъжностни лица от агенцията с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания, от което е можело да настъпят немаловажни вредни последици, се казва в съобщението.

За действията на контролния орган Румяна Арнаудова каза:

„Съвсем откровено Ви казвам си задавам въпроса какво е правила в последните три години. Според мен е имитирала административно-наказателна дейност. Начинът, по който са заложени тези правила, неминуемо водят до извод на българския съд, че заради процесуални нарушения, наказателно постановление, дори и да бъде издадено такова, подлежи на отмяна, т.е. реално нищо не може да се постигне с порочни средства“.

Всички казуси са изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ги е пренасочила по компетентност към съответните Окръжни прокуратури в страната.

Що се отнася до първичната проверка на Върховната административна прокуратура, тя е установила, че утвърдените от ръководството на „Медицински одит“ Инструкция за осъществяване на контролната дейност и Методически указания към нея противоречат на Наредбата за проверките в лечебните заведение от 2010 г. За да коригира това противоречие, е сезиран здравният министър.

Материалите за недокладвани на прокуратурата смъртни случаи в лечебни заведения пък ще се проверят от окръжни прокуратури по места, за да се установи дали не става дума за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна