Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите отбелязват настъпването на Рамазан байрам

| обновено на 15.06.18 в 08:50
Снимка: БГНЕС

С тридневни чествания мюсюлманската общност отбелязва настъпването на Рамазан байрам, наричан още "празник на захарта". Той бележи края на свещения месец Рамазан, през който мюсюлманите не се хранят и не пият вода от изгрев до залез слънце.

Честванията започват рано сутринта с молитва в джамията, след което семейството се събира в дома на най-възрастните роднини, на които се целува ръка и се иска прошка. На всяка трапеза присъстват баклава и други домашно приготвени сладки изделия. Тези празници са повод за радост, но носят и носталгия, разказва Шефкие Чакър, редактор в Радио България:

„Повечето ни младежи са на гурбет в Западна Европа и за тези 3 дни никой не може да дойде да празнува Байрама на село с майка си и баща си. Бабите и дядовците страдат по внуците си. Това са дните, в които ние очакваме с нетърпение да се видим с наши близки и познати“.

У нас празника ще посрещне и Ала Юсеф, момче от сирийски произход, което живее в страната от 6 години. Счита, че подобни чествания сближават и могат да елиминират религиозните различия:

„Ще се срещам с приятели, ще черпя със сладко. Надявам се да бъдем един народ. Това е празник на всички хора, повод да бъдат хората по-близки и да обичат повече“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени