Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровският театър играе „Шибил“ на Етъра

БНР Новини
Репетиция на „Шибил“ в Етнографски музей на открито „Етър“.
Снимка: etar.org

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ в Габрово ще представи  премиерно най-новия си спектакъл „Шибил“ не на традиционната си сцена в града, а в три представления „под звездите“ – в Етнографския музей на открито „Етър“.
Идеята на режисьорката Невена Митева е едноименният разказ на Йордан Йовков да оживее в зрелищен и красив спектакъл, който да превърне в своеобразна сцена пространствата на Етъра. „Действието се развива на 7-8 площадки, използваме улиците, калдъръмите, реките, мостовете, къщите, чардаците, дърветата – изобщо всичко в обкръжението на зрителя“. В представлението ще има живи коне, огньове, танци, ритуали и много малко текст, което ще направи романтичния разказ за любовта на Шибил и Рада интересен и разбираем не само за българската публика, а и за чуждестранните туристи, сподели в интервю за „Артефир“ режисьорката на спектакъла. Тя е избрала за ролята на Шибил Иван Юруков, който е актьор от Народния театър „Иван Вазов“, а в образа на Рада се превъплъщава Тони Христова от трупата на Габровския театър.
Премиерното представление на „Шибил“ е на 19 юни от 20.30 часа, като входът за габровци и гостите на комплекса е безплатен. Спектакълът ще има още две безплатни представления на „Етъра“ – на 26 юни и на 6 юли, а след това ще се играе на сцената на Габровския театър „Рачо Стоянов“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна