Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Даниел Вачков: Не бива да се притесняваме от името Северна Македония

Доц. д-р Даниел Вачков
Снимка: БНТ

Не бива да се притесняваме от името Северна Македония. Това заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков.

„Това, което трябва да ни притеснява е, че все още в учебниците на македонските деца се изказват едни не само исторически неверни твърдения, но и враждебни твърдения. Там децата учат, че в Пиринска Македония след балканските войни и Първата световна война населението е подложено на терор и денационализация. Това е по-опасно от името Северна Македония, защото там се възпитават поколения, на които им се внушава, че братята в Пиринска Македония са подложени на робство, на българско робство“, каза доц. Вачков.

„От една страна в учебниците им се твърди, че пиринският край е подложен на денационализация и терор, а същевременно се споменава, че над 250 000 македонци са се установили в България“, добави той..

Според него споровете за историята между България и Македония не водят към добро нито Македония, нито България, а създават едни ненужни проблеми във взаимоотношенията ни.

„Аз вярвам, че от македонска страна ще има разбиране и диалог и че ще възприемат тезата, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя“, каза доц. Даниел Вачков.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени