Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонското правителство одобри договора с Гърция за името

| обновено на 18.06.18 в 15:36
Снимка: БТА

Македонското правителство одобри днес проектозакона, с който предлага на парламента да ратифицира договора с Гърция за новото име.

Проектозаконът ще бъде внесен за гласуване в парламента, като за приемането му е нужно обикновено мнозинство, тоест повече от половината присъстващи депутати.

След това документът трябва да бъде подписан от президента в 7-дневен срок.

Ако държавният глава наложи вето, договорът ще бъде върнат за второ гласуване, при което вече се изисква абсолютно мнозинство от 61 гласа. В този случай президентът е длъжен да го подпише.

Последна дума за договора ще имат гражданите на референдум, който ще бъде свикан през септември или октомври.

Полицията използва късно в неделя сълзотворен газ срещу демонстранти в Скопие, опитващи се да нахлуят в парламента по време на протеста срещу договора с Гърция за новото име на Македония.

Срещу договора има съпротива в Македония, като седем полицаи и трима граждани бяха ранени при снощните сблъсъци между демонстранти и силите на реда пред парламента в Скопие. От македонското министерство на вътрешните работи потвърдиха, че е използван сълзотворен газ срещу протестиращите, които не приемат промяната в името на страната.

Недоволство срещу името Република Северна Македония имаше и на гръцка територия. Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне около 4 хиляди души, които се събраха близо до мястото, където беше подписан историческият договор.

От 1 милион достигнахме 4000 души, коментира числеността на недоволните в Гърция първият дипломат на страната Никос Кодзиас, като според него това показва, че гърците вече рушат стереотипите.

Противно на мнението му социологическо проучване, публикувано от „Прото тема“, показва, че над 70% от гърците не одобряват името Северна Македония.

По повод подписания договор говорителят на правителството в Атина Димитрис Дзанакопулос заяви, че Гърция става водеща страна на Балканите с примери за сътрудничество и солидарност. Той обвини опозиционната партия „Нова демокрация“, която неуспешно се опита за свали правителството с вот на недоверие заради договора, че заема „опасни позиции“, които водят към обединение с „най-крайните и националистически кръгове“ в Македония.

Споразумението е ключ, който отваря вратата към Европейския съюз, цитира „Нова Македония“ външният министър Никола Димитров, подписал споразумението.

„Не даваме името“, обаче скандираха около 2000 протестиращи снощи пред парламента в Скопие, където се стигна до сблъсъци с полицията.

Като „историческо“ определя споразумението и западният печат. Скопие ще трябва да направи 150 промени в конституцията си, преди Атина изобщо да изложи договора за ратификация в своя парламент, припомня условията „Гардиън“.

Според „Шпигел“ с това споразумение гръцкият премиер Алексис Ципрас иска да влезе в учебниците по история и да бъде възприет като политик от международна величина.

Хърватия очаква Македония да започне преговори за членство в ЕС и да стане члена на НАТО, съобщи външното министерство в Загреб, което поздрави Скопие за подписания договор за новото име на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна