Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Железният светилник" на театър "Българска армия" на турне в Македония

Снимка: БГНЕС

Театър „Българска армия“ беше на турне в Македония с една от своите най-знакови постановки „Железният светилник“ по едноименния роман на Димитър Талев. Срещите с българския театър бяха пред пълен салон в 6 македонски града: в Скопие (Македонския народен театър), в Охрид, в Битоля, в Прилеп, в Струмица и в Щип. 

Посланието на "Железният светилник" на Димитър Талев в наши дни от двете страни на границата коментира в специално интервю за предаването "Хоризонт до обед" директорът Мирослав Пашов минути преди представлението в Струмица:

„Талев е гениален автор. Фактът, че ние играем над 200 представления в страната, имам предвид в България, фактът, че има голямо любопитство към този спектакъл от публиката, общата история на обикновените, на прекрасните хора и събитията, които ги връхлитат. Така че всичко това се възприема едно към едно. Борбата за църковна свобода, за политическа свобода и това е съвсем нормално. Публиката беше великолепна. Възприе ни едно към едно, особено в Прилеп. Имаше много наши колеги, които гледаха, имаше великолепни реакции. Нито има проблем с езика, нито с темата и болката за обикновения човек“.

"За мен целта е театърът да бъде на високо професионално ниво, трупата е от много големи професионалисти. Затова от тук нататък проблемът остава на друг. Понякога някои неща се четат погрешно. Дотук, 6 дни в Македония, ние сме великолепно посрещнати. Ние не размахваме пръст. Ние показваме една история. Колкото по-истински показваме историята, колкото по-силна и вълнуваща е тя, изводите са по-ясни и категорични какво бива и какво не бива да правим", каза още Мирослав Пашов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна