Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Игнатов: Не може летен дъжд да води до такива трудности, щети и разходи

Снимка: Пламен Генчев


Подготовката на градовете в България за такива явления, като вчерашния обилен дъжд, не е на достатъчно ниво. Това каза в предаването „Преди всички“ арх. Борислав Игнатов - председател на УС на Камарата на архитектите в България.

„Ние трябва да направим всичко необходимо, за да изготвим съответните нормативни изисквания, които да станат задължителни в бъдеще. Повечето от нашите нормативи са писани във времена, когато не е имало нито интернет, нито е имало глобално затопляне като термин. Свидетели сме как климатът се изменя и виждаме такива неща, които не са характерни за нашите ширини. Вчера беше в София, преди две седмици във Варна имаше огромен порой, в Бургас също. Жалко е да се прахосват такива средства за щетите, когато може да се вземат превантивни решения”.

Арх. Игнатов посочи, че система на София за дъждоотвеждането е замислена още с началото на модерния град София, след Освобождението. Тогава е имало стратегическо мислене занапред, каза той и добави:

„Нашата задача е да изградим правилна, добре оразмерена дъждовна канализацията и съответно да има непрекъснат контрол и поддръжка на такава канализация в реалния свят, а не на хартия. Има нужда и от сериозна образователна кампания по този въпрос. Не може да продължаваме да виждаме нашата природа, дерета, реки, дори градска среда пълни с боклуци. Камарата от година и половина активно работи и предлага на МРРБ и МС да се направят коренни промени в начина на управление на строителния процес не само по време на изграждане на обектите, а и след това при тяхната експлоатация. Едно от основните предложения е да има строителни инспектори, които проверяват нещата на място“.

Според архитекта трябва да се изградят буфери в случаи на големи порои. По думите му вчерашният дъжд не би бил изпитание за съвременните отводнителни системи. Системите в България трябва да бъдат осъвременени, категоричен е той.

"Не може летен дъжд да води до такива трудности, щети и разходи", подчерта в заключение арх. Игнатов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна