265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г.

Снимка: Капитал


265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г. Това каза в предаването "12+3" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи. 

Екип от експерти в различни сфери разгледа темата за борбата с корупцията през гражданската активност при подаване на сигнали за корупция. Проучването, което е за 2016 г., се базира на данни от 19 институции.

„Единствено от НАП не получихме отговор – за там не знам дали изобщо са получавали сигнали. 6 от тези 18 институции изобщо не са получавали сигнали, свързани с корупция. Това са БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита от дискриминацията, Комисията по досиетата, Комисията за регулиране на съобщенията и Агенцията за обществени поръчки. Най-голям брой сигнали е получила Дирекцията за противодействие на корупцията в ДАНС. Към този момент тази дирекция вече не съществува, тя се вля в новата мегаструктура. Там са получени 137 сигнала. 100 от всички сигнали са подадени по електронен път. Гражданите предпочитат да изпращат сигналите на хартия“, коментира Гяурова.

Според нея трябва да има реципрочност, когато се подават сигналите, т.е. човекът, който е подал сигнала, да знае кой ще обработи този сигнал и какво ще следва. Тя подчерта, че не може всички институции да бъдат обединени под една шапка, а и корупционните сигнали могат да са от най-различно естество. Гяурова обаче посочи какво може да се направи в тази посока:

„Трябва да се предоставят по-висококачествени и леснодостъпни електронни услуги на гражданите и бизнеса. Една от нашите препоръки е да има унифициране на институционалните сайтове по отношение на това къде да поставят информацията за сигнализиране за корупционна практика, как да бъде обработван сигнала, как да се предостави обратна информация, да е защитена връзката. Конкретна препоръка имаме в това отношение и към новата мегаструктура, защото там към момента на сайта им не съществува възможност за електронно подаване на сигнал. КПКОНПИ може би наистина трябва да се постарае по-сериозно върху своя институционален сайт, който да бъде приканващ и информиращ, достатъчно сигурен и достатъчно отговорно направен. /…/ Трябва да има процедурна справедливост, за да може хората да усещат доверие в тази институция и да знаят, че когато подадат сигнал, той няма да потъне и комисията няма да е като една черна дупка, а ще има един постоянен контакт и комуникационен канал с гражданите“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Протестите продължават и тази вечер в много градове, блокади на Орлов мост, Прохода на републиката и при Хасково

В столицата стотици протестиращи блокираха булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“, а също и Орлов мост. Около 200 души се включиха в протестното шествие, което тръгна по централните улици на Благоевград. Срещу бедността в България и липса на алтернатива за младите хора се обяви протестното шествие в Благоевград, което днес е..

обновено на 19.11.18 в 22:26

Влаковете между Благоевград и Петрич спрени заради инцидент в Кресненското дефиле

Инцидент с пътнически влак за София е станал в района на село Черниче, община Симитли, малко преди 19 часа.   Локомотивът се е ударил челно в скала, паднала на релсите, и е спрял в електрически стълб точно преди да завлече композицията в река Струма. Във влака са пътували 55 души. Пострадали, без опасност за живота, са осем. Сред ранените са..

обновено на 19.11.18 в 22:20
Арно Пигилер в БНР

Ученици и студенти стават политици за три дни в симулация на политическия живот у нас

Проектът "Модел Република България" позволява на ученици и студенти да влязат в ролята на депутати, министри и президент. Проектът започва във вторник в Министерството на труда и социалната политика и ще продължи три дни. Сред обсъжданите теми в симулацията ще бъде и приемането на бюджет. Младежите искат да изчистят името на  политиката,..

публикувано на 19.11.18 в 20:14

Четвърто огнище на птичи грип в Пловдивско

Четвърто огнище на птичи грип е открито за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След огнищата в Манолско Конаре, в Трилистник и в Богданица, където заразата беше при кокошки, във ферма в село Чоба са заразени близо 2000 патици. Птиците ще бъдат умъртвени, а собствениците ще  бъдат обезщетени. Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 19.11.18 в 20:06

Безлов: Около 120 000 души са получили български документи, въпросът е какъв процент са без произход

Не знам доколко бърза проверка може да покаже процента от подобни нарушения, защото знаем за някакъв брой сънародници от български произход, които са получили документи – 115-120 000 души. Въпросът е какъв процент от тези документи са на хора без произход.  Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Тихомир Безлов – старши анализатор в..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28