265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г.

Снимка: Капитал


265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г. Това каза в предаването "12+3" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи. 

Екип от експерти в различни сфери разгледа темата за борбата с корупцията през гражданската активност при подаване на сигнали за корупция. Проучването, което е за 2016 г., се базира на данни от 19 институции.

„Единствено от НАП не получихме отговор – за там не знам дали изобщо са получавали сигнали. 6 от тези 18 институции изобщо не са получавали сигнали, свързани с корупция. Това са БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита от дискриминацията, Комисията по досиетата, Комисията за регулиране на съобщенията и Агенцията за обществени поръчки. Най-голям брой сигнали е получила Дирекцията за противодействие на корупцията в ДАНС. Към този момент тази дирекция вече не съществува, тя се вля в новата мегаструктура. Там са получени 137 сигнала. 100 от всички сигнали са подадени по електронен път. Гражданите предпочитат да изпращат сигналите на хартия“, коментира Гяурова.

Според нея трябва да има реципрочност, когато се подават сигналите, т.е. човекът, който е подал сигнала, да знае кой ще обработи този сигнал и какво ще следва. Тя подчерта, че не може всички институции да бъдат обединени под една шапка, а и корупционните сигнали могат да са от най-различно естество. Гяурова обаче посочи какво може да се направи в тази посока:

„Трябва да се предоставят по-висококачествени и леснодостъпни електронни услуги на гражданите и бизнеса. Една от нашите препоръки е да има унифициране на институционалните сайтове по отношение на това къде да поставят информацията за сигнализиране за корупционна практика, как да бъде обработван сигнала, как да се предостави обратна информация, да е защитена връзката. Конкретна препоръка имаме в това отношение и към новата мегаструктура, защото там към момента на сайта им не съществува възможност за електронно подаване на сигнал. КПКОНПИ може би наистина трябва да се постарае по-сериозно върху своя институционален сайт, който да бъде приканващ и информиращ, достатъчно сигурен и достатъчно отговорно направен. /…/ Трябва да има процедурна справедливост, за да може хората да усещат доверие в тази институция и да знаят, че когато подадат сигнал, той няма да потъне и комисията няма да е като една черна дупка, а ще има един постоянен контакт и комуникационен канал с гражданите“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Отлагат планираното за днес умъртвяване на животни

МВР отлага планираната евтаназия на животни, която трябваше да започне тази сутрин. Причината за това е, че документите, които доказват положителните проби от чума все още не са пристигнали у нас. Снощи Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни, проведе второ..

обновено на 19.07.18 в 04:33

Министърът Николай Нанков ще открие ключови обекти от градската инфраструктура в Габрово

Ключови обекти от градската инфраструктура в Габрово ще бъдат открити днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Инвестицията е осигурена чрез Оперативната програма "Региони в растеж". Три са основните обекти по проекта за съвременна градска среда на стойност 11 милиона 138 хиляди лева, от които близо 3, 5..

публикувано на 19.07.18 в 04:27

Над 220 000 подписа с искане за референдум за еврото внасят в НС от партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" ще внесе над 220 000 подписа в парламента с искане за провеждане на референдум дали да се въведе еврото у нас. Организаторите на подписката са убедени, че с преминаването към единната европейска валута България ще изгуби националния си суверенитет. Подписката за свикването на референдума започна още през април, а за..

публикувано на 19.07.18 в 03:59
Стоп на дрогата!

Продължава кампанията "Лято без дрога" в Търговище

Всяка сряда до края на месеца в Търговище ще има информационна кампания под мотото "Лято без дрога“, организирана от Общинският съвет по наркотичните вещества  и доброволците  от Българския младежки червен кръст. Каква е целта на организаторите - чуйте в репортажа на кореспондента ни Евтим Петков.

публикувано на 19.07.18 в 03:44

Представят в Перник фестивал на сръбската скара

Представители на туристическа организация от сръбския град Лесковац са посетили кмета на Перник Вяра Церовска, за да поканят перничани на   фестивала на сръбската скара "Рощилиада". Тазгодишното, 29-то издание,   ще се проведе от 27 август до 2 септември в Лесковац, а на 10 август "Рощилиада"-та ще бъде представена пред перничани...

публикувано на 19.07.18 в 03:26

Започва изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера

Започва изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера, казаха от ръководството на Национален парк "Рила". Първите 25 дъновисти днес ще се изкачат до там. Лагерът   ще е разположен на регламентираното място - при Рибното езеро, на 2 200 м надморска височина. Там привържениците на учителя Петър Дънов изграждат стана си..

публикувано на 19.07.18 в 03:17
Космодрумът край едноименния град Байконур в Къзълординска област, Казахстан

До две години може да бъде построен първият британски космодрум

Първият британски космодрум може да се появи още през 2020 година на отдалечен полуостров на северното крайбрежие на Шотландия, съобщи Би Би Си.   Полуостров Амхойн в шотландското графство Съдърланд е избран като най-подходящото място за изстрелване на малки сателити в полярна орбита. Те ще се използват основно за наблюдение на земната..

публикувано на 19.07.18 в 03:08