265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г.

Снимка: Капитал


265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г. Това каза в предаването "12+3" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи. 

Екип от експерти в различни сфери разгледа темата за борбата с корупцията през гражданската активност при подаване на сигнали за корупция. Проучването, което е за 2016 г., се базира на данни от 19 институции.

„Единствено от НАП не получихме отговор – за там не знам дали изобщо са получавали сигнали. 6 от тези 18 институции изобщо не са получавали сигнали, свързани с корупция. Това са БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита от дискриминацията, Комисията по досиетата, Комисията за регулиране на съобщенията и Агенцията за обществени поръчки. Най-голям брой сигнали е получила Дирекцията за противодействие на корупцията в ДАНС. Към този момент тази дирекция вече не съществува, тя се вля в новата мегаструктура. Там са получени 137 сигнала. 100 от всички сигнали са подадени по електронен път. Гражданите предпочитат да изпращат сигналите на хартия“, коментира Гяурова.

Според нея трябва да има реципрочност, когато се подават сигналите, т.е. човекът, който е подал сигнала, да знае кой ще обработи този сигнал и какво ще следва. Тя подчерта, че не може всички институции да бъдат обединени под една шапка, а и корупционните сигнали могат да са от най-различно естество. Гяурова обаче посочи какво може да се направи в тази посока:

„Трябва да се предоставят по-висококачествени и леснодостъпни електронни услуги на гражданите и бизнеса. Една от нашите препоръки е да има унифициране на институционалните сайтове по отношение на това къде да поставят информацията за сигнализиране за корупционна практика, как да бъде обработван сигнала, как да се предостави обратна информация, да е защитена връзката. Конкретна препоръка имаме в това отношение и към новата мегаструктура, защото там към момента на сайта им не съществува възможност за електронно подаване на сигнал. КПКОНПИ може би наистина трябва да се постарае по-сериозно върху своя институционален сайт, който да бъде приканващ и информиращ, достатъчно сигурен и достатъчно отговорно направен. /…/ Трябва да има процедурна справедливост, за да може хората да усещат доверие в тази институция и да знаят, че когато подадат сигнал, той няма да потъне и комисията няма да е като една черна дупка, а ще има един постоянен контакт и комуникационен канал с гражданите“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията
тунела Витиня

Тази вечер след 22 часа ще се направи профилактика на вентилационната система в тунел "Витиня"

Тази нощ след 22 часа шофьорите, които преминават през автомогистрала "Хемус", трябва да карат внимателно в тунела "Витиня". За около 2 часа ще се направи профилактика на вентилационната система в тунела в посока Варна. Предвидените дейности ще се извършват през нощта, когато трафикът е по-слаб. Пътуващите ще се насочват по обходен маршрут от пътната..

публикувано на 20.09.18 в 16:25

Главният прокурор поиска криминализиране на производството на нелегални цигари

Криминализиране на производството на нелегални цигари беше поискано от главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика. Депутатите изслушаха и новия вътрешен министър Младен Маринов.  Наказателният кодекс предвижда търсене на отговорност само за онези, които държат или продават..

публикувано на 20.09.18 в 16:05

В Стара Загора ученик и баща му нападнаха учителка, случаят се проверява от полицията

Инцидент в основното училище в село Калояновец разследва полицията, тече и проверка на  Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Възпитателката Весела Тодорова от училището твърди, че вчера около обед е блъскана и удряна от второкласник и неговия баща в класната стая пред свидетели. Директорът на учебното заведение и бащата отричат...

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Мария Мира Христова и София Йотова

Софи Йотова: Храненето е архитектура на здравето

„Изхвърляйте по-малко, яжте по-добре“ е особено актуален призив и в контекста на европейската идея, а още повече в деня, в който в Торино се провежда граждански диалог с еврокомисаря за здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис. По същото време в студиото на „Нашият ден“ разказва своята мъдра приказка за храната и храненето Софи Йотова..

публикувано на 20.09.18 в 15:34

Издирват криминално проявен пловдивчанин, нападнал екип на Спешна помощ

Криминално проявен пловдивчанин нападна екип на Спешна помощ, дошъл да прегледа болната му жена.  Още с пристигането им на ул. "Шумен" в квартал "Столипиново" лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг.  Мъжът продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им..

публикувано на 20.09.18 в 15:15

За погледа към другите

У нас не излизат често сборници с репортажи, така че документалната книга на австрийския журналист Карл-Маркус Гаус е по-скоро изключение от това правило. В сборника „Двайсет лева или смърт - четири пътувания“ са събрани репортажите му от Молдова, Загреб, Войводина и България. Как изглеждаме ние, погледнати отстрани? И каква е формулата..

публикувано на 20.09.18 в 14:50

За следтрансплантационното обслужване на болните у нас не е направено достатъчно

Даряването на органи не е много популярно в България, но с изключение на Хърватия на целия Балкански полуостров е така – това каза в предаването "12+3" новият директор на Агенцията по трансплантациите Михаил Христов. По думите му, проследяването и диспансеризацията на болните след трансплантация е "много важно нещо, което не е направено"...

публикувано на 20.09.18 в 14:45