Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за интеграция на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

В рамките на един век континентът претърпя радикална трансформация, превръщайки се от най-големия износител в един от най-мощните вносители на миграция. Крайната дестинация за по-голямата част от търсещите убежище са държавите в Западна Европа. Малкият австрийски град Дорнбирн, разположен в западната част на страната, на едва 5 км от границата с Швейцария, се превръща във втори дом за семейството на 37-годишния палестинец Анас, който пристига в страната през 2014 г. Мъжът е служител в популярна австрийска компания, производител на велосипеди. Работи в складовото отделение, а неговото задължение е да проверява дали велосипедните рамки са правилно сглобени.

"Живеех в Либия, където в две години работих за турска компания като помощник инженер. Когато войната започна, напуснах Бенгази и дойдох в Европа. Проблемът в Близкия изток е толкова сериозен, че трудно може да се опише с думи. Първите две години посещавах езиков курс. Въпреки че по професия съм инженер, трудно бих практикувал специалността си в Австрия. Тук образователната система е различна и за да признаят дипломата ми, трябва да завърша двугодишен курс, затова се насочих към велосипедите. Преди да дойда тук, никога не бях карал колело. Австрийското общество приема мюсюлманите и ситуацията е нормална. Заедно с децата и съпругата ми се радваме на прекрасен живот. Не бих се завърнал в Палестина, защото няма при кого – всичките ми роднини са пръснати из Европа". 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ива Гумнишка, основател на проекта Human in the loop, който осигурява връзката между възможни работодатели и бежанци, търсещи работа, сподели:

"Опитваме се с всеки бежанец да работим индивидуално, да изграждаме трудови навици в тях, да ги мотивираме. В момента работим с различни клиенти най-вече в IT сферата, на които им е нужна ръчна обработка на данни. Работим по различни задачи като анотация на снимки, маркиране на образи, обработка на различни документи. Тези задачи се ползват най-вече за обучаване на алгоритми за машина за самообучение,  което е свързано с изкуствения интелект. Ние можем да се опитаме да предоставим на хора от малцинствени групи работа, свързана с дигиталните технологии, но от друга страна, е важно и нашите клиенти, и другите фирми, които работят с нас, също да са отворени към подобни инициативи".

Интервюто на Савелина Савова с Ива Гумнишка и репортажа на Еленица Маринова можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени