Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Протестиращите майки на деца с увреждания са "драматично подведени" от омбудсмана

| обновено на 21.06.18 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че протестиращите майки на деца с увреждания са "драматично подведени" от омбудсмана Мая Манолова, според която Законът за личната помощ ще реши техните проблеми:

"Ние не сме "за" или "против". Ние споделяме това, което казват майките като проблеми. Не споделяме начина, по който Мая Манолова казва, че ще им реши проблемите, защото не е вярно, защото ги лъже. Социалният министър е в неговата функция да излезе и да каже как ще решат проблемите и колко пари ще струва всичко".

Позицията на КНСБ е, че трябва да се увеличат средствата за чужда помощ, което ще позволи на самотни хора с увреждания в малките населени места да се погрижат за себе си:

"Проблемът не е в личната помощ. Защо не идете на село и да видите тази жена с 90 и повече процента увреждания, на легло, дали ѝ трябва личен асистент и Закон за личната помощ, или ѝ трябва друго. Хората, които имат нужда от чужда помощ, получават добавка за чужда помощ. Тя е мизерно ниска. Трябва да бъде удвоена, утроена не знам колко пъти, но от там трябва да се мине".

Срещу идеята на Мая Манолова се обявиха и от национално представителните организации на хората с увреждания. Според тях един Закон за личната помощ би подкрепил 77 хиляди души, докато хората с увреждания са в пъти повече.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна