Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековното мислене през погледа на Умберто Еко и на българската школа по средновековна философия

БНР Новини
Проф. Георги Каприев, Митко Новков и проф. Цочо Бояджиев (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Василена Мирчева

„Средновековното мислене“ – такъв фундаментален том се появи с избрани трудове на големия европейски мислител, философ, семиотик, писател, интелектуалец Умберто Еко. В него намират място както специализирани изследвания, така и научни съобщения, изяви на конференции и т.н. Над 1000-страничният том е в превод от италиански на Ина Кирякова и от латински на проф. Цочо Бояджиев.
Излизането на мащабното произведение дава повод на предаването „Премълчаната история“ да погледне към западното или, както е прието да се казва академично коректно, латинско-езичното Средновековие с проблемите при изследването му, но и към предразсъдъците, с които твърде често го товари нашето съвремие. В същото време ще поглеждаме с бистри очи и може би единствената философска школа в България – тази на медиевистиката, призната и тачена по цял свят.
Търсим къде се преплитат и къде се разминават проучванията и твърденията на Умберто Еко и на българските медиевисти, с какво допринася той и с какво те за разкриване на дълбините на „тъмното“ Средновековие, което в действителност съвсем не е толкова тъмно, колкото се опитват да го изкарат.
За всичко това, а и за още много други неща говорихме с проф. Цочо Бояджиев – създателят на българската медиевистична школа, и проф. Георги Каприев – неин двигател и един от най-дейните членове.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна