Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаудио Борджи: Излизане на Италия от еврото би разрешило проблемите, но правителството няма подобни планове

Излизането на Италия от единната европейска валута ще реши много от проблемите на страната, но това не е част от плановете на настоящото правителство, заяви в интервю за италианската преса в петък високопоставен депутат от крайното-дясната партия "Лига", която е част от коалиционното управление заедно с популисткото движение "Пет звезди".

"Аз съм и оставам убеден, че възстановяването на паричния суверенитет ще бъде положително и ще реши много от проблемите на нашата страна", заяви пред в-к "Кориере дела сера" новоизбраният шеф на бюджетната и финансова комисия на долната камара на италианския парламент - Клаудио Борджи.

"За това обаче се нуждаем от парламентарно мнозинство, което днес не съществува", добави той. Трябва да се има предвид, че партията "Лига" не управлява сама, а е в коалиция с движението "Пет звезди".

"Настоящото правителство не иска да излезе от еврото", подчерта Борджи.

Новината за назначаването на Клаудио Борджи за председател на парламентарната бюджетна комисия и на още един евроскептик, който е член на партията "Лига"" - професор Алберто Багнай, за ръководител на финансовата комисия на Сената, провокира в четвъртък ново напрежение на италианския дългов и фондов пазар.

Но днешното изявлението на Борджи, че правителство няма планове за излизане на Италия от еврото и еврозоната, доведе до известно успокояване на дълговия пазар в страната.

Доходността на двегодишните италиански краткосрочни книжа се понижава с 16 пункта към 0,76%, а на 10-годишите дългосрочни облигации - с 8 пункта към 2,67%. Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации пък се свива от вчерашно ниво около 240 пункта към 232 базисни пункта (лихвата на книжата на Италия е с 2,32% над тази по немските книжа).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна