Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: По отношение на мигрантите вероятно ще надделеят предложенията на Макрон

Проф. Владимир Чуков
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика извънредна среща на лидерите на страните от ЕС по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище. Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Владимир Чуков, експерт по Близкия изток, коментира:

"В неделя ще има много ожесточена дискусия. Всеки ще си представи позициите. Мисля, че това ще се повтори и следващата седмица, когато е срещата на високо равнище в Брюксел в пълен формат. Реално ще се очертаят двете групи – за старото, което беше до този момент, и респективно по-силната, по-радикалната позиция. Най-вероятно ще надделеят предложенията на Макрон по отношение на мигрантите – разширяването на функциите на Фронтекс и служителите от 1500 да станат 10 000 души".

Според него големият дебат ще бъде дали ще се даде право на Фронтекс да осъществява военни операции извън вече очертаните територии: "Има ли възможност освен морков да има и тояга, но вече с определени партньори, които са извън територията на Европейския съюз и които са пряко ангажирани с бежанския поток".

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна