Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха избягалия затворник при акция в Ловешко

| обновено на 23.06.18 в 22:15
Снимка: БГНЕС

Ръководството на МВР се събра в Ловеч за специална пресконференция след мащабната операция, при която беше заловен избягалият затворник Борис Иванов. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че въпреки огромното напрежение и натиска върху органите на реда, те са успели да заловят избягалия затворник Борис Иванов:

"Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат. Да са спокойни - събота, неделя... Така действа системата, така ще работим и занапред."

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обяви, че след днешната операция обвиненията срещу заловения затворник ще се увеличат и уточни какво наказание е трябвало да изтърпи Иванов:

"Реално му остават близо 5 години - 4 години и 9 месеца, до изтърпяване на 13-годишната присъда."

Борис Иванов в момента се намира в Районното полицейско управление в Ловеч при засилено полицейско присъствие.

Повече от 48 часа продължи акцията по залавянето му. Първоначално в първите часове, след като той избяга от работен обект в Ловеч, усилията на полиция и жандармерия бяха насочени южно от Ловеч, но от снощи имаше мащабна акция по издирването му североизточно от Ловеч в районите на селата Александрово, Дренов и Дойренци, където е бил забелязан от местни жители.

Сигналът е подала жителка на село Александрово:

"Лаеха кучетата, излязохме и оня човек, дето по телевизора сме го видели, същият човек беше. Снощи в един и половина. Веднага се обадиха на полицията и много полицаи имаше, много, много. Насам тръгна, ама не можахме повече, ние от страх не сме излезли вече вънка. Самичък беше. Нямаше нищо на ръцете му или пък да е почукал да иска хляб или водичка, щяхме да му дадем. Какво да правим? Ние сме страхливи."

В ранния следобед е подаден нов сигнал на 112 от град Летница, където малко преди 16.30 ч. Борис Иванов е бил задържан в нива край град Летница. Първоначално той е ограбил къща там, след това се е насочил към втора. Опитал се да задържи като заложник собственичката ѝ, но тя е успяла да предотврати това, потвърди главният секретар Младен Маринов:

"Тя живее на края на селото. Реално жената дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава, и той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена от същия, тъй като той бил приклекнал и я държал за ръката."

Маринов разказа още за хода на операцията:

"Проверявахме много неща. В определен момент служебните кучета хванаха следа, но времето се развали, заваля дъжд, имаше известни затруднения, цяла нощ работиха колегите. Малко преди обяд получихме остър сигнал на 112 от жител на град Летница, че е забелязал въпросното лице в необитаема къща. Лицето е осъществил отвличане на една възрастна жена, като е имал за цел да я ползва за застраховка срещу служителите, което е наложило използване на огнестрелно оръжие за респектиране. Няма пострадали. След което той е оставил жената, продължил е да бяга. След бързи действия на служителите на СОБТ, лицето е задържано, без да се използва огнестрелно оръжие."

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков посочи, че Борис Иванов е излежавал 13-годишна присъда за 4 престъпления, сред които - изнасилване, грабеж и бягство от затвора край Варна, и добави:

"Лицето в момента е в ареста. Образувано е веднага след бягството му незабавно досъдебно производство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години. Вероятно ще има и обвинение за отвличането на тази жена."

Иванов избяга в четвъртък сутринта малко след 10 часа от работен обект край Ловеч - млекопреработвателна фирма, където е работил заедно с други затворници. Те са го подгонили след бягството му, но не са успели да го задържат. Мъжът е бил на този обект от няколко дни, след като е бил преместен от затворническото общежитие.

В петък министърът на вътрешните работи Валентин Радев не изключи вариант да подаде оставка, ако премиерът му я поиска заради новия случай на избягал затворник. От правосъдното министерство посочиха като възможна причина за бягството грешка на ръководството на Ловешкия затвор. А главният прокурор се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови подобни случаи.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова да се уважава работата на органите на реда:

"Сили и вертолети сме използвали, така правим. Нека ни критикуват - и опозиция, и всеки един, който се счита специалист в областта. Но да внимават с критиките, защото усещам, аз лично като министър, демотивация в хората, когато са пресирани толкова, за да вършат нещо, което те го вършат. Така работих и за Колев, и за другите. Има много невидими неща, които не можем да обясним."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна