Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – Оpera оpen, Пловдив 2018

БНР Новини
Снимка: Държавна Опера Пловдив

На 23 юни с премиера на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини започна петото издание на фестивала на античния театър в Пловдив. Известен в миналото като Вердиев фестивал днес в програмата му са включени не само оперни заглавия, а и няколко атрактивни концертни предложения.
„Неслучайно ние работим активно за привличане на туристи във връзка с 2019 година. Водим целенасочено програми, с които да изкушим и тази публика от Европа. И тази година сме верни на платформата, която „Опера опън“ отстоява, а именно да имаме в програмата си различни жанрове, като имаме четири опери, гала концерти, камерни концерти, два големи балета, един мюзикъл“ – казва Нина Найденова, директор на Пловдивската опера.
Сред тях са Людмил Ангелов и Веско Пантелеев-Ешкенази с танга на Астор Пиацола и Карлос Гардел (24 юли). Още двама пианисти, участници в популярен европейски формат, които ще разиграят на сцената дуел, за да може публиката да избере кой е по-добър. Това са Андреас Керн и Пол Цибис, а състезателните пиеси са от Моцарт до „Междузвездни войни“ (17 юли). Софийската филхармония и нейният диригент Найден Тодоров също ще гостуват на фестивала този път с избрани фрагменти от саундтака към поредицата за Джеймс Бонд.
„По традиция каним две партньорски трупи, които се радваме да посрещнем като домакини. Едната е Софийска филхармония, която догодина, когато Пловдив е европейска столица на културата подготвяме да направим голяма копродукция със симфонична програма, но тази година Найден Тодоров е избрал да ни гостуват с една от популярните им програма и в областта на мюзикъла сме поканили Варненската опера с последната им премиера“ – споделя Нина Найденова.
По нейна покана в Пловдив ще гостуват едни от най-известните български изпълнители, както и чужди музиканти. Така пловдивчани ще могат да чуят представения в София и Варна концерт „Това съм аз“ на Александрина Пендачанска (3.07). В „Трубадур“ (7 юли) ще участват Иван Момиров и Крум Гълъбов, а фестивалът ще бъде закрит с „Кармен“ (28 юли) със специалното участие на Надя Кръстева.  
След огромния интерес от миналата година сътрудничеството с оперетни артисти от Виена и Будапеща ще продължи с голям гала концерт (30 юли), в който ще участват Силви Сенди, Бетина Швайгер, Карой Пелер и Микаел Хавличек, както и българските им колеги Светлана Иванова, Марияна Паунова, Вера Гиргинова, Марк Фаулър, Георги Динев.
Двете балетни заглавия също са копродукции с чужди балетни трупи. В „Лебедово езеро“, планирано за 26 юни и за сега отложено за следващия ден участват звезди от Болшой театър, както и балетът на Македонската опера и балет. За „Жизел“ (5 юли) пристигат солисти от Хърватския национален театър.
За участие във фестивала е поканена и новата продукция на Варненската опера „Да пееш под дъжда“ (13 юли) мюзикъл осъществен със специалното участие на Мариан Бачев и Орлин Горанов, който има многобройни почитатели в Пловдив, където дълги години беше солист на операта.
Четвъртото оперно заглавие е „Отело“ (21 юли). В тази опера своя дебют в ролята на Дездемона ще направи Таня Иванова, а нейни партньори ще са Кристиан Бенедикт и Алберто Газале.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна