Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК даде начало на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

| обновено на 25.06.18 в 17:47
Бойко Борисов и Малия Габриел откриха срещата за дигиталност на ЕС в НДК.
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия даде начало на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. Това се случи по време на Дигиталната асамблея, която се провежда в София. Програмата цели да подкрепи прехода на региона към цифровата икономика и да направи достъпни за всички негови граждани ползите от цифровизацията, като ускорен икономически растеж, повече работни места и по-добри услуги.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел посочи, че гражданите от региона на Западните Балкани могат в пълна степен да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света:

"Девет милиарда евро бюджет, за да отправим силен сигнал към нашите граждани колко важни са ни техните умения, за да имат перспективи за работа. Колко важна ни е киберсигурността - от личните данни до критичната инфраструктура".

Европейската комисия и министрите от Западните Балкани се ангажираха да инвестират в широколентовата свързаност, в цифровизирането на промишлеността, да стимулират научно-изследователската дейност и иновациите.

Мария Габриел обясни как цифровата програма за Западните Балкани само за четири месеца се е превърнала от намерение в конкретнидействия и проекти:

"Проекти, които ще обхващат както стажове за младите хора, така и мерки в областта на киберсигурността, така и дигитални-инфомационни хъбове, така и много повече модернизиране на публичната администрация и повече инвестиции за свързаност. По време на тези двудневни дискусии ще бъдат поставени важни теми като изкуствения интелект. Тук ясно отстояваме наш общоевропейски подход в чийто център се намира човекът, който управлява и контролира процеса. За нас изкуствения интелект не е само засилване на технологичния капацитет, а това са важни въпроси като въздействието върху пазара на труда, работните места и етични и правни въпроси".

Българският еврокомисар посочи още съдържанието на Пътната карта за цифровизацията като подчерта, че от юли следващата година изпълнението започва с намаляването на цените за обмен на данни, след което процесът ще продължи с гласовите разговори и след това с текстовите съобщения. Цените за роуминг обаче изцяло ще отпаднат едва след присъединяването на тези държави към ЕС:

"Първите мерки ще бъдат още това лято. Те са по-скоро свързани с мерки за прозрачност, антишокови мерки, или ще имаме оферти от страна на оператор спрямо държави от този регион".

Регионално политическо споразумение за цените на роуминга има с четири от страните от Западните Балкани. Извън него все още са Албания и Косово, но съвсем скоро и с тях ще бъде постигнат напредък.

От своя страна премиерът Бойко Борисов посочи:

"Магистралите се строят. Днеска министрите са подписвали подобни споразумения за десетката, за осмицата - за коридорите (транспортните коридори №10 и №8 - бел.ред.). Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата да се възползваме, докато копаем, да опънем и оптичните кабели, да подготвим дигиталната инфраструктура".

Премиерът посочи още усилията на страната ни по отношение на образованието и целта за свободен достъп до интернет в училище, така че децата след 3 клас да започнат да се учат да програмират.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна