Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

БНР Новини
Емил Табаков
Снимка: БНР

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК.
Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти.
На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители под диригентството на Емил Табаков.

Маестро Табаков е дирижирал произведението през 1991 година. 27 години по-късно той отново ще застане на диригентския пулт, а в изпълнението ще участват 260 хористи, 140 оркестранти и 8 солисти от Австрия, Унгария и Германия.

Подготовката за представянето на Симфония № 8 на сцената на зала № 1 на НДК започва преди близо година. Софийската филхармония като организатор на концерта отправя покана към Симфоничния оркестър на БНР да се присъедини към мащабното събитие. По този начин в изпълнението на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници. Внушително ще е присъствието на вокални състави - 100 деца, 150 певци смесен хор и 8 солисти.
В продукцията участват Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова.
Начало 19 часа.

Концертът ще се излъчва пряко по програма "Христо Ботев"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна