Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов видя във вота на недоверие на БСП саботиране на европредседателството

| обновено на 26.06.18 в 18:56
Бойко Борисов взе участие днес в старта на алианса за сближаване на заплатите в Европа, организиран от Европейската конфедерация на профсъюзите и с подкрепата на КТ „Подкрепа" и КНСБ.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обвърза искания от БСП вот на недоверие към правителството с желание да се саботира Българското европредседателство.

„За тях бе жизнено важно да саботират председателството, затова и не участваха и не дадоха хора за него“, каза Борисов.

Премиерът е недоволен как лидерът на БСП Корнелия Нинова е тълкувала неговите думи за границата в пленарна зала

„Вместо да се похвалим, защото всички ни хвалят затова, че България е пример как се пази границата, ние сега се атакуваме, за да ни слушат другите и да кажат утре: „Ми вземете си ги тогава, като сте ги пропуснали“. Аз говоря за стария период, а от година на година и нещо, знаете, че границата се пази много добре. И това го отчитат всички, на всички нива в Европа“, каза Борисов.

Премиерът изрази разочарование от позицията на френския президент Еманюел Макрон, че Македония трябва да върви по пътя за еврочленство заедно с Албания.

„Засега президентът Макрон не иска да ги подкрепи, иска да са в пакет с Албания, Албания са много по-назад, продължава Захариева и всички колеги да настояваме, аз също онзи ден в Брюксел с колегата Ципрас, и с него разговаряхме, защото направиха всички усилия хората, всички им помагахме и няма да е честно към тях, ако не им дадат перспектива. За НАТО знам, че ще стане юли месец, но много ми се искаше да имат път и към ЕС. Пакетирани така с друга държава, ще се забавят“, каза премиерът.

"България ще подаде искането за влизане в чакалнята на еврозоната, когато е готова", посочи Бойко Борисов и отправи упреци към ЕКОФИН, че условията непрекъснато се сменят.

„Непрекъснато променят условията както за Шенген, както и за чакалнята на еврозоната, все нови и нови критерии. Имам притеснение, че когато се променят условията, внасяш едни документи, каквито са досега, те ти искат други или казват предварително, че ще влезеш в банковия съюз, пък след това в чакалнята – това досега го нямаше. И затова сега водим спокойни преговори, тихи, банкерите обичат да се водят тихи преговори и се надявам да имаме решение“, заяви премиерът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна