Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 щата на САЩ съдят федералното правителство заради разделяне на семейства на граница

Един от протестите в Мексико срещу политиката на САЩ за разделяне на семейства на мигранти на границата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седемнадесет щата на САЩ, между които Вашингтон, Ню Йорк и Калифорния, съдят правителството на президента Доналд Тръмп, за да го накарат да събере мигрантски семейства, разделени на американско-мексиканската граница, предаде БТА.

Тези щати, в които главните прокурори са от Демократическата партия, се присъединиха към столицата Вашингтон, окръг Колумбия и вчера подадоха колективен иск в окръжния съд в Сиатъл, съобщи Асошиейтед прес.

Това е първото съдебно оспорване от американски щати на практиката на разделяне на семейства, посочва агенцията.

Имиграционните власти са разделили през последните седмици около 2300 малолетни от родителите им. Този подход и разпространените кадри с плачещи деца предизвикаха широко възмущение. Миналата седмица президентът издаде указ за прекратяване на тази практика, но 17-те щата твърдят, че указът е пълен с уговорки и не важи за вече разделените семейства.

В колективния иск се посочва, че засегнатите мигранти са били лишени от право на справедлив процес и от право да искат убежище.

Междувременно съдия от Калифорния издаде разпореждане, че граничните власти трябва да съберат разделените семейства в едномесечен срок. Ако децата са под петгодишна възраст, това трябва да стане до 14 дни от датата на разпореждането, издадено вчера.

Решението на съдия Дейна Себроу от Сан Диего е по дело, заведено от Американския съюз за граждански свободи по случаите на 7-годишно момиченце, отделено от конгоанската си майка, и 14-годишно момче, отделено от бразилската си майка.

Съдия Себроу издаде и национална забрана за разделяне не семейства в бъдеще, освен ако родителят не е доказано непригоден да изпълнява задълженията си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна