Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за цяла България в четвъртък

| обновено на 27.06.18 в 16:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предупреждение с оранжев код за обилни валежи е обявено за утре за цялата страна. Очакват се количества до 50 литра на квадратен метър, на отделни места - и по-големи.

През изминалата нощ в Хасковска област е паднал средно 75 литра на квадратен метър дъжд, значителни са били количествата и в Кърджалийска област, но няма сигнали за бедствени ситуации.

Количеството дъжд в Сливенска и Ямболска област през последното денонощие е било по-малко от очакваното. Стойка Башаева от Хидрометеорологичната станция в Ямбол съобщи днес, че областта най-много дъжд е паднал в община Болярово - 25 литра на квадратен метър. В останалите общини валежите са били близки до нормата за лятото.

„За Ямбол те са само 14 литра за изминалото денонощие, в Елхово едва 6 литра на квадратен метър, 15 литра в Стралжа“ , коментира Стойка Башаева.

В Сливен през нощта дъждът бе придружен с вятър със скорост около 20-24 метра в секунда, каза днес Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи“. „А валежите не надвишиха 13-15 литра на квадратен метър - частични критични ситуации, които не са заплашили нито хората, нито транспортните средства, нито инфраструктурата. Не са получавани като сигнали“, добави тя.

Общините и институциите в Сливенска и Ямболска област остават в готовност при промяна на метеорологичната обстановка да задействат необходимите сили и средства за въвеждане на антикризисни мерки.

Тежко остава положението и в Гърция. На полуостров Халкидики бяха наводнени пътища, къщи и къмпинги. Няма информация за пострадали туристи. Заради очакваните и през следващите дни валежи Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува към Северна Гърция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени