Eмисия новини
от 09.00 часа

Автобусните превозвачи се обединяват в конфедерация

Снимка: БГНЕС

Седмица след протестите на автобусните превозвачи срещу Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара, който беше изтеглен от премиера Бойко Борисов, от национално представените сдружения на автобусните превозвачи обявиха създаването на конфедерация. Членуването в нея няма да има задължителен характер. Конфедерацията предвижда обединение само на фирмите от пътническия транспорт. 

В предаването "12+3" Веселин Дошков от Сдружението на автобусните превозвачи очерта основните проблеми, които новата конфедерация ще се опитва да решава: "Липсата на кадри, пропуски в нормативната уредба, нерегламентираните превози, републиканската транспортна схема, която от години уж се разработва, но още не е факт."

Проблемът със сивия сектор може да се реши със силен контрол и междуведомствени групи от представители на различни министерства - на транспорта, на финансите, МВР, смята Дошков. Като спешна мярка трябва да се отвори пазарът на труда по отношение на кадрите в транспорта, подчерта Веселин Дошков. По думите му, в по-дългосрочен план трябва да се създаде система за обучението на такива кадри.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от