Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Власт, бизнес и ВУЗ-ове се ангажираха за промени в Закона за висшето образование

Снимка: БГНЕС

Управляващи, бизнес и университетските ръководства се ангажираха с обща работа за промени в Закона за висшето образование. Това стана ясно на дискусия по темата, организирана от вестник "Труд", под патронажа на председателя на Комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова. 

Участие в дискусията взеха министрите на образованието и културата Красимир Вълчев и Боил Банов, депутати от ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти", кметът на София Йорданка Фандъкова, ректори и представители на бизнеса и синдикатите. 

Първите законодателни промени ще са факт още до края на седмицата. Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова обяви, че до края на седмицата ще бъдат внесени поправки в Закона за висшето образование, а целта е да се осигури активно участие на бизнеса в системата на висшето образование. 

Дискусията показа, че бизнес, законодатели и преподаватели мислят в една посока. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев излезе с най-радикалните идеи – за регулиране на планирания прием и за задължения на завършващите висше образование на държавна издръжка. 

Мнения изразиха Димитър Манолов от КТ "Подкрепа", проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, и ректорът на УНСС проф. Стати Статев. 

Работна група ще събере всички предложения и ще ги оформи като предложения. Може да се стигне и до написване на съвсем нов Закон за висшето образование. 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени