Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС отхвърли искане на Манолова за отмяна на законов текст, непозволяващ оспорване на цените на тока, парното и газа

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова да бъде отменен законов текст, който не позволява на потребителите да атакуват в съда цените на тока, парното и газа. Решението е взетo с 10 на 2 гласа, като в малцинство са останали докладчикът по делото Филип Димитров и Георги Ангелов.

Става дума за текста от енергийния закон, според който решенията на КЕВР, с които се определят пределни цени на тока, парното и газа по искане на енергийните предприятия, са индивидуални административни актове, което автоматично изключва редовия гражданин като техен адресат и го лишава от правото да оспорва цените пред съда. 

Как са били мотивирани съдиите от мнозинството и двамата, останали в малцинство, ще стане ясно, когато двете позиции бъдат публикувани на сайта на съда. Но, според наша информация, искането на Мая Манолова е било отхвърлено не заради отсъствието на противоречие между атакувания текст и Основния закон, а заради строго фиксираните правомощия на омбудсмана да сезира съда – само за закони, с които се нарушават права и законни интереси на гражданите, а не до нарушаване на конституционния принцип за разделение на властите, какъвто по-скоро бил случая. 

На днешното си заседание конституционните съдии обединиха в едно дeлo иcĸaниятa нa пpeзидeнтa и глaвният пpoĸypop, които атакуваха Закона за частната охранителна дейност, разрешил на кметовете да наемат частни охранители. Дело по същество ще има във връзка с пpoмeнитe в Зaĸoнa зa бaнĸoвaтa нecъcтoятeлнocт, станали известен като закона "Пеевски". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени