Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене собствениците на медии да бъдат оповестявани задължително

| обновено на 04.07.18 в 11:19
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от ДПС. Гласуваха 132-ма депутати, като "за" бяха 92-ма, против - 12, а 28 се въздържаха.

"Обединените патриоти" подкрепиха промените, които предвиждат задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията.

От БСП не подкрепиха закона заради един от неговите вносители.

"Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че господин Пеевски не е символ на вместването на бизнес и политика, защото неговото влияние върху политическата система са много по-големи, отколкото формалното му присъствие, или по-скоро неформалното му присъствие, в Народното събрание. Не мога да подкрепя този законопроект, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността. С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които, въпреки тяхното мнение, могат да правят каквото си поискат", каза Антон Кутев.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че законът е полезен за медийната среда у нас.

"С този законопроект отнемаме хранителната среда на фалшивите новини, на интригите и на клепането, на който и да било в тази държава".

Волен Сидеров от "Обединени патриоти" заяви, че парламентът не е място за лични фиксации.

"Аз мисля, че ние сме тук, за да обсъждаме закона. Ако имате някакви проблеми да разрешавате с Пеевски, излезте зад ъгъла, решете си ги, но не ни занимавайте с вашето отношение или вашите комплекси към някой друг депутат". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна