Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на транспортни фирми, подкрепящи създаването на Българска автомобилна камара

| обновено на 04.07.18 в 15:33
Снимка: БГНЕС

В столицата протестираха представители на транспортни фирми, които подкрепят създаването на Българската автомобилна камара. Законопроектът беше внесен, но после оттеглен за обсъждане. Протестите са в над 10 български града. 

В София товарни превозвачи паркираха на Цариградско шосе, а автобусни превозвачи обявиха своята подкрепа за законопроекта пред храм-паметника "Св. Александър Невски". 

Миролюб Столарски от Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт каза:

"Във всяка една гилдия има етичен кодекс. Който влезе в тази камара, той е задължен да го спазва, От 15 години ние се борим да се вкарат някои правила, но някои хора не искат. Лошото е, че те подведоха премиера и с определени извадки от закона, почнаха да говорят, че има лобизъм".

В същото време, превозвачи, които са срещу създаването на Закон за българската автомобилна камара, се обявиха и срещу протеста на колегите си. Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи заяви:

"Какви други правила те могат да направят? Свои собствени правила, които да контролират хората в бранша. Това е всъщност е темата на законопроекта, защото от него лъха на идеята за контрол и затова ние днес питаме, всъщност целта, обединение на бранша ли е, или този протест просто цели ние да свалим правителството?".

Протестът на подкрепящите законопроекта започна в 11 часа. Товарни превозвачи паркираха на „Цариградско шосе“, а автобусни превозвачи обявиха своята подкрепа за законопроекта пред храм-паметника "Александър Невски". Част от представителите на около 600-те фирми от автобусният транспортен бранш казаха, че връщането на закона е нужно.

Илиян Филипов от една от фирмите заяви: "Очакваме среща с премиера, за да му обясним нашите мотиви, за да види кой е реалният бранш и съответно той вече да прецени, дали ще има закон или не".

Шофьорът Найден Сираков също допълни, че има нужда от регулация. "Трябва да има ред във всяко едно отношение, да се спазват правила. Това е целта на камарата. Нали трябва да има разписания, трябва да се спазват".

Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи: "Днешният протест изразява мнението не целия бранш, както смятаме, че трябва да бъде обединен, защото според нас много малка част от нашите колеги протестират срещу правила и ред в транспорта. Законът трябваше да не се изтегля, трябваше да се подадат съображенията на много сдружения, подобни на нашето. Тези съображения да се вземат предвид от народните представители, които пишат законите и да кажат кое става и кое не, с кое са съгласни и с кое не. С този протест се опитваме да защитим законността в нашата държава".

От звуковите файл можете да чуете целите репортажи на Надежда Николова и на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна