Иван Брегов: Управляващите няма да допуснат втори Лозан Панов да оглави прокурорската колегия

Снимка: www.ngobg.info

Знаем, че „грешки“ в избора на главен прокурор вече не бива да бъдат допускани. Втори Лозан Панов в системата няма да бъде пуснат. Човек, който да изкара недъзите на показ, който да се противопостави на силите на деня – такава „грешка“ управляващите в България няма да допуснат. Това каза Иван Брегов от Института за правна инициатива в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на изтичащия мандат на главния прокурор Сотир Цацаров през декември 2019 г. и избора на нов.

Според Брегов начинът, по който ще бъде избран новият обвинител №1, е тревожен: „При изтичащ мандат на главния прокурор се поставя въпросът чие лоби ще надделее при излъчването на следващия главен прокурор. Дали лобито, което е около председателя на КПКОНПИ (Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – бел.ред.), защото усилено се чува, че неговата кандидатура е фаворизирана за бъдещ главен прокурор, дали фигурата, пожелана от настоящия главен прокурор – кое лоби ще бъде по-силно. Това, за съжаление, не е една прозрачна конкуренция, която да определи най-добрата фигура, а може би се търси най-послушната фигура, склонна на политически компромиси и поръчки. Това е моята тревога".

По повод на назначения нов заместник на главния прокурор, който ще отговаря за борбата с корупцията – шефа на Специализираната наказателна прокуратура Иван Гешев, Брегов коментира: „Не можем да упрекваме главния прокурор по отношение на проведената процедурата за избор на негов нов заместник, тъй като в закона не е специфицирано колко точно заместници трябва да има“.

„Възниква един друг въпрос обаче. Ако върнем лентата по-назад във времето, ще се отвори един по-голям проблем. Мнозинството 9:0 в прокурорската колегия показва, че никой няма право да се осмели да противоречи на главния прокурор, т.е. неговата доминация в системата не подлежи на критика, преоценка и промяна“, добави той.

Според Брегов основният въпрос е защо именно Иван Гешев е избран за поста: "Специализираната прокуратура се проваля по знакови дела. Делото срещу Румен Овчаров се провали, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца по всякакъв начин дискредитира неговата личност и фигура и накрая се провали в съда. Тези провали на обвинението говорят или за злоупотреба от тяхна страна за разчистване на сметки с определени публични фигури, или за некомпетентно разследване".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията
Корнелия Нинова

В алтернативен бюджет БСП искат фонд за подпомагане на предприятията и таван за земеделските субсидии

БСП започна подготовката на свой проект за държавен бюджет, който възнамерява да внесе в парламента паралелно с правителствения. Социалистите ще предложат да бъде създаден фонд, от който да се подпомагат българските предприятия, както и да бъде въведен таван на субсидиите за земеделските производители. Алтернативният държавен бюджет на..

публикувано на 19.09.18 в 22:31
От манастира не е откраднато нищо, уточняват от полицията.

Петима са задържаните за опита за грабеж в Роженския манастир

Петима души са задържани за опита за грабеж снощи в Роженския манастир, съобщи на брифинг в манастира директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. Полицията издирва още двама души, заподозрени, че са участвали в посегателството над манастира. Сигналът бе подаден малко преди 21 ч. вчера от игумена на Хаджидимовския манастир..

публикувано на 19.09.18 в 20:50

Журналисти отговориха на председателя на общинарите в Казанлък, сравнил ги с Юда

Журналисти от местни и национални медии запалиха свещ пред Общината в Казанлък в памет на загиващата журналистика в България. Повод бе коментарът на председателя на Общинския съвет Николай Златанов, че навредили на имиджа на града с отразяването на сбиването в центъра на града на две групи роми в понеделник. "Проблемът в никакъв случай не е..

публикувано на 19.09.18 в 20:35

Искат постоянен арест за четирима от задържаните за незаконен добив на дървесина

Само от началото на тази година, ръководената от шефа на Регионалната горска дирекция - София  престъпна група за  незаконен добив и търговия с дървен материал,  е спечелила над четвърт милион лева. Това обявиха от специализираната прокуратура след вчерашната акция в София и Своге. Постоянен арест ще се иска за четирима от петимата задържани,..

обновено на 19.09.18 в 18:41
Иван Николов, Румен Леонидов и проф. Лизбет Любенова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Премълчаната история на Охридската архиепископия

В предаването участват историците проф. Лизбет Любенова и Иван Николов, главен редактор на сп. „Македония – България“. Двамата познават в детайли както историческите подробности около появата на Охридската ерхиепископия, така и скритите моменти с драмата около нейното не/признаване като Македонска православна църква. Новият момент е, че след като писмото..

публикувано на 19.09.18 в 17:25

Самолет на "България Ер" е излетял от Рим с 4 часа закъснение

Самолет на авиокомпания "България Ер" е излетял от Рим за София с 4-часово закъснение. Сред пасажерите е д-р Марин Мухтаров, който разказва пред “Хоризонт“, че пътниците били в неведение и не получили информация относно закъснението на полета. “Служителите на летището ни обясниха, че тук няма супервайзор на “България Ер“ и ми дадоха..

публикувано на 19.09.18 в 17:09

Експерти: Трябва да се работи за изравняване със страните от ЕС по факторите, определящи нивото на пътна безопасност

"Голямата разлика между пътната обстановка у нас и в някои европейски държави е отражение на поведението на хората, на пътната инфраструктура и крайпътното пространство, нивото на безопасност на автомобилния парк и не на последно място – на качеството на медицинската помощ". Това заяви в предаването „Нещо повече“ Алекси Кесяков, експерт по пътна..

публикувано на 19.09.18 в 16:49