Eмисия новини
от 12.00 часа

Иван Брегов: Управляващите няма да допуснат втори Лозан Панов да оглави прокурорската колегия

Снимка: www.ngobg.info

Знаем, че „грешки“ в избора на главен прокурор вече не бива да бъдат допускани. Втори Лозан Панов в системата няма да бъде пуснат. Човек, който да изкара недъзите на показ, който да се противопостави на силите на деня – такава „грешка“ управляващите в България няма да допуснат. Това каза Иван Брегов от Института за правна инициатива в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на изтичащия мандат на главния прокурор Сотир Цацаров през декември 2019 г. и избора на нов.

Според Брегов начинът, по който ще бъде избран новият обвинител №1, е тревожен: „При изтичащ мандат на главния прокурор се поставя въпросът чие лоби ще надделее при излъчването на следващия главен прокурор. Дали лобито, което е около председателя на КПКОНПИ (Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – бел.ред.), защото усилено се чува, че неговата кандидатура е фаворизирана за бъдещ главен прокурор, дали фигурата, пожелана от настоящия главен прокурор – кое лоби ще бъде по-силно. Това, за съжаление, не е една прозрачна конкуренция, която да определи най-добрата фигура, а може би се търси най-послушната фигура, склонна на политически компромиси и поръчки. Това е моята тревога".

По повод на назначения нов заместник на главния прокурор, който ще отговаря за борбата с корупцията – шефа на Специализираната наказателна прокуратура Иван Гешев, Брегов коментира: „Не можем да упрекваме главния прокурор по отношение на проведената процедурата за избор на негов нов заместник, тъй като в закона не е специфицирано колко точно заместници трябва да има“.

„Възниква един друг въпрос обаче. Ако върнем лентата по-назад във времето, ще се отвори един по-голям проблем. Мнозинството 9:0 в прокурорската колегия показва, че никой няма право да се осмели да противоречи на главния прокурор, т.е. неговата доминация в системата не подлежи на критика, преоценка и промяна“, добави той.

Според Брегов основният въпрос е защо именно Иван Гешев е избран за поста: "Специализираната прокуратура се проваля по знакови дела. Делото срещу Румен Овчаров се провали, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца по всякакъв начин дискредитира неговата личност и фигура и накрая се провали в съда. Тези провали на обвинението говорят или за злоупотреба от тяхна страна за разчистване на сметки с определени публични фигури, или за некомпетентно разследване".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от

Ръст на сръбските туристи в България

публикувано на 21.02.19 в 12:45

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера