Иван Брегов: Управляващите няма да допуснат втори Лозан Панов да оглави прокурорската колегия

Снимка: www.ngobg.info

Знаем, че „грешки“ в избора на главен прокурор вече не бива да бъдат допускани. Втори Лозан Панов в системата няма да бъде пуснат. Човек, който да изкара недъзите на показ, който да се противопостави на силите на деня – такава „грешка“ управляващите в България няма да допуснат. Това каза Иван Брегов от Института за правна инициатива в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на изтичащия мандат на главния прокурор Сотир Цацаров през декември 2019 г. и избора на нов.

Според Брегов начинът, по който ще бъде избран новият обвинител №1, е тревожен: „При изтичащ мандат на главния прокурор се поставя въпросът чие лоби ще надделее при излъчването на следващия главен прокурор. Дали лобито, което е около председателя на КПКОНПИ (Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – бел.ред.), защото усилено се чува, че неговата кандидатура е фаворизирана за бъдещ главен прокурор, дали фигурата, пожелана от настоящия главен прокурор – кое лоби ще бъде по-силно. Това, за съжаление, не е една прозрачна конкуренция, която да определи най-добрата фигура, а може би се търси най-послушната фигура, склонна на политически компромиси и поръчки. Това е моята тревога".

По повод на назначения нов заместник на главния прокурор, който ще отговаря за борбата с корупцията – шефа на Специализираната наказателна прокуратура Иван Гешев, Брегов коментира: „Не можем да упрекваме главния прокурор по отношение на проведената процедурата за избор на негов нов заместник, тъй като в закона не е специфицирано колко точно заместници трябва да има“.

„Възниква един друг въпрос обаче. Ако върнем лентата по-назад във времето, ще се отвори един по-голям проблем. Мнозинството 9:0 в прокурорската колегия показва, че никой няма право да се осмели да противоречи на главния прокурор, т.е. неговата доминация в системата не подлежи на критика, преоценка и промяна“, добави той.

Според Брегов основният въпрос е защо именно Иван Гешев е избран за поста: "Специализираната прокуратура се проваля по знакови дела. Делото срещу Румен Овчаров се провали, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца по всякакъв начин дискредитира неговата личност и фигура и накрая се провали в съда. Тези провали на обвинението говорят или за злоупотреба от тяхна страна за разчистване на сметки с определени публични фигури, или за некомпетентно разследване".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията
Лавата не спира да създава проблеми на Хавайските острови

Лава от вулкана на Хаваите засегна туристическо корабче

Лава от вулкана Килауеа, който е активен повече от два месеца, избликна от водата до туристическо корабче край брега на Големия остров на Хаваите и рани 22 души, предаде Ройтерс. "Бомбата" от лава и разтопени скали удари корабчето със силата на експлозия, но то все пак успя да се върне в пристанището Хило час по-късно, съобщи шефът на..

публикувано на 17.07.18 в 04:26

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът на полицията в град Зувара заяви: "Когато отворихме камиона, вътре имаше близо 100 нелегални..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42