Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната галерия влиза в мащабен трансграничен културен алианс

Слава Иванова
Снимка: БГНЕС

Националната галерия "Квадрат 500" вече е част от голям трансграничен културен алианс на световноизвестни галерии и музеиДиректорът на галерията Слава Иванова се завърна от Китай, където бе по покана на най-големия китайски художествен музей в Пекин и договори участието на страната ни в културната мрежа. 

Алиансът се нарича „Пътят на коприната“. По думите на Иванова, негова цел е да подпомага осъществяването на „големи, важни, интересни културни проекти“. Първият проект е планиран за 2019 година и България ще се представи в него с произведения от колекцията на Националната галерия. В „Пътят на коприната“ участват страни като Казахстан, Русия, Шри Ланка, Виетнам, Бангладеш, Турция, Унгария, Франция, Великобритания.

Колекцията на Националната галерия вече разполага с творби на известни китайски графици, съобщи още Слава Иванова.

В рамките на Българското председателство Институтът за изкуства и култура на интернет гиганта "Гугъл" е инициирал съвместен проект с Националната галерия за онлайн изложба с обекти от колекцията на художествения музей. "Квадрат 500" е първият български музей, който става част от музейната платформа на "Гугъл". Обмисля се обогатяване на присъствието на българско изкуство там, допълни Слава Иванова.


Още по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна