Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще разисква Народното събрание

| обновено на 06.07.18 в 07:24
Снимка: Ани Петрова, БНР

Промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще разисква Народното събрание.С измененията в Закона е предвидено месечната добавка за социална интеграция да се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. До спешната промяна в закона се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.

С внесения законопроект се регламентира процедурата по представяне на документ, който да удостовери продължителността на обучението, като основание за изплащане на интеграционните добавки на хората с увреждания. С промените се въвежда и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15% от гарантирания минимален доход се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20% от гарантирания минимален доход. 

Според вносителите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", с проектозакона ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, които получават социални добавки, а също така ще се осигури непрекъсваемост на получаваните до този момент месечни добавки, с оглед на създадения правен вакуум. 

Днес в рамките на парламентарния контрол на депутатски въпроси ще отговарят трима министри. Социалният министър Бисер Петков ще разясни предвиденото по-високо заплащане на нощния труд.

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне днес с представители на хората с увреждания, които протестираха на общественото обсъждане вчера. Те не приемат текстове от законопроекта за личната помощ, който подготви общественият защитник. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна