С четене футболистите стават още по-добри футболисти

Две от книгите на Ивете Жултовска-Дарска
Навлизаме в последната седмица на Световното първенство по футбол, което се провежда в Русия. В тези дни не само навсякъде хората се вълнуват от играта на най-добрите национални отбори, но да не забравяме, че и по-малките момчета – бъдещите участници в Мондиал, се запалват по футбола и преживяват все по-емоционално красотата и драматизма.

Моментът е особено подходящ да обърнем внимание на книги, които полската писателка Ивете Жултовска-Дарска е написала за съвременни футболни икони, но е написала книги за тях специално за деца – „Меси. Малкото момче, което стана голям футболист“ и „Роналдо - момчето, което знаеше какво иска“.

Самата Ивете Жултовска-Дарска е любител на футбола и фотографията. В продължение на 7 години ръководи ТВ канал. Има 10-годишен син и именно неговата страст към футбола е причината да напише серия от книги за деца за техните футболни идоли.

Страстта на момчетата към футбола може да ги превърне в запалени читатели – подчертава Валентина Стоева -  председател на фондация „Детски книги“, гост в сутрешното ни „Радиокафе“. И двете книги са написани увлекателно, подходящи са и за по-големи. От тях може да се научи кариерата на двете световни звезди  до 2010 г., когато са написани книгите. И освен биографичните данни, авторката е включила и информация от географията, историята, от изкуството. Разказва за средата, в която се формират характерите им, семейството, както и ролята на силната им мотивация да правят това, което обичат – да играят футбол…

Ако искаш да постигнеш нещо значимо – можеш, това зависи само от теб, трябва да си упорит и да не се отказваш, въпреки трудностите – това е едно от най-важните послания и в двете книги.

Четенето на книги помага на футболистите да станат много добри футболисти…

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с Валентина Стоева.

Още от категорията

Приказки за тикви, плашила и врабчета

Тази седмица казваме „добре дошла“ на есента. В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 24 до 28 септември , ще я посрещнем с приказки за плашила, тикви и врабци. В понеделник, на 24 септември , слушайте историята на Мила Канджева „Плашилото“, в която едно плашило се почувствало ужасно самотно, защото всички се плашели от него. Във вторник, на 25..

публикувано на 23.09.18 в 08:30

Деца изработват "Медал за храброст" в Националния исторически музей

Два дни ни делят от отбелязването на 110 години от независимостта на България. В навечерието на годишнината в Националния исторически музей (НИМ) се открива изложбата „Дипломация и доблест“ (днес от 11 ч.) Утре от 11.00 до 14.00 ч. в Детския музейно-образователен център към НИМ ще се проведе занятието „Медал за храброст“..

публикувано на 20.09.18 в 10:40

С балетна стъпка

Балетът като отделно представление се появява в дворовете на италианските благородници през XV век. През първата половина на XVI в. Катерина от италианското благородническо семейство Медичи е дадена за жена на френския крал Анри ІІ. Тя не само пренася италианското танцово забавление във Франция, но и започва да го използва, за да показва колко богата и..

публикувано на 19.09.18 в 08:30

Учени приказки в „Ранобудно петленце“

Новата учебна година започва и ако имате колебания дали е необходимо да се ходи на училище, чуйте в понеделник сутринта, на 17 септември , словашката приказка „Учената принцеса“. На ползата от владеенето на чужди езици е посветена забавната ни приказка във вторник, на 18 септември . Тя се казва „Уроци по френски“ и идва от Англия. Колко е важно да си..

публикувано на 16.09.18 в 08:15

Как е бил създаден светът

От Древността до наши дни хората продължават да търсят отговор на този въпрос. Затова в седмицата от 10 до 14 септември в „Ранобудно петленце“ сме събрали митове и легенди от цял свят, които ни разказват за появата на света. Поредицата „Как бил създаден светът“ започва в понеделник, на 10 септември , с египетски митове. В сряда, на 12 септември , се..

публикувано на 09.09.18 в 08:25

Направи си сам закуска!

Вие можете ли сами да си приготвите закуска? Обичат ли да готвят децата и какво предпочитат да си направят за ядене? Къде може да намерите рецепти за вкусни сандвичи – бухал, мишка, калинка и морски шах? Храната е темата на Детското.БНР в събота, 8 септември . И още? Обичат ли децата пица и кога се е появила тя? А дали някога пицата е била сладка? Тази..

публикувано на 07.09.18 в 08:30

Кампания учи децата да опазват природата и да обичат четенето

Шестото издание на националната екоинициатива  „Стара хартия за нова книга“ започва в събота – 8 септември от Бургас, ще обиколи и  Хасково, Русе, Плевен, Пловдив. В София събитието е целодневно, на 16 септември (в останалите градове се провежда от 10:00 до 14:00 часа на централен площад) Всяко дете, което донесе поне 5 кг хартия за..

публикувано на 06.09.18 в 17:16