Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Здравка Калайджиева: Правото на ЕС не изисква от държавите членки да регистрират еднополови бракове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица Софийският административен съд даде право на французойка и австралийка, сключили брак във Франция, да живеят в България. Съдебната битка идва броени дни след решението на Европейския съд в Люксембург от 5-и юни по подобен казус с румънски гражданин. Притеснения и обаждания на слушатели дали така негласно признаваме еднополовите бракове провокираха екипа на „Хоризонт за вас“ да потърси адв. Здравка Калайджиева с над 25 години стаж като съдия в Европейския съд в Страсбург. Тя каза:

„В България хомосексуалната ориентация не е престъпление от поне 50 години. Обществото не отхвърля тези хора и познава не малко известни такива фигури. Нито правото на Европейския съюз, нито Европейската конвенция за правата на човека изискват от държавите членки да регистрират еднополови бракове. Такова изискване всъщност няма. Това не значи, че съжителството на еднополовите двойки е забранено от закона, а значи, че всяка държава е свободна да прецени дали да предвиди възможност за формално сключване на еднополови бракове, или да позволи гражданската регистрация, както и между другото регистрацията на фактическото съжителство на толкова много млади разнополови двойки…“.

Решението на българския съд е в съответствие с европейските закони относно правото на свободно придвижване в Европейския съюз, уточни Калайджиева. Тя изтъкна, че е признато само правото на пребиваване на чуждата гражданка, а не е легализиран бракът между двете. Българската конституция и Законът за защита срещу дискриминацията не допускат дискриминиране на основание пол или ориентация, припомни тя и изтъкна, че у нас има много еднополови двойки, които съжителстват заедно, без да са сключили брак.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна