Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "180°" представя експериментално изкуство

БНР Новини
Александър Хаджиев
Снимка: www.a-hadjiev.com

Фестивалът за експериментално изкуство „180°“ за пети път събира музиканти, танцьори, визуални и пърформънс артисти и между 21 и 27 юни. Програмата смесва изкуства, жанрове и артистични практики, за да създаде едно пълно изживяване.

Тази година гостите на "180°" идват от Аржентина, Южна Корея, Франция, Швейцария, Испания, САЩ, Германия, Турция и Русия. Участват и български артисти, които рядко виждаме на родна сцена. Основно поле за изява ще бъде "Фабрика 126", където артисти ще си взаимодействат и ще импровизират.

Тази година общата тема на фестивала е „Елементи“. Със свои трактовки ще се включат немският архитектурен тандем Popticum, със своя надуваема инсталация, която хореографката Кристина Файт ще използва едновременно като сцена за танц, но и като интерактивен музикален инструмент. Режисьорката Ксения Раввина, музикантите Елиф Димли и Ивайло Данаилов и танцьорите от българския ATOM Театър, ще създадат заедно с Кристина Файт за пет дни съвсем нова творба специално за „180°“.

За фестивала пристига и младият швейцарски композитор Мауро Хертиг, който заедно с музикантите от академията на прочутия Ensemble Modern ще работи по собствен проект, който ще бъде представен за пръв път на българска сцена. 

Какви други събития включва фестивалът „180°“, разказва артистичният директор на едноименната платформа Александър Хаджиев в Аларма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна