Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовници в Южна Сирия сдават оръжия след споразумение с руски военни

Сирийски войници позират с победни жестове в провинция Дераа, която изглежда минава под контрола на режима в Дамаск.
Снимка: Ройтерс

Сирийските бунтовници постигнаха днес споразумение с руски офицери да предадат поетапно оръжията си, като сделката изглежда предава контрола на южната провинция Дераа на режима в Дамаск, предаде Ройтерс.

В същото време правителствените сили си върнаха важния граничен пункт с Йордания – Насиб, държан от бунтовниците три години, съобщиха държавни медии. Това станало в резултат на устремното настъпление в бунтовнически територии по протежение на границата и с въздушната подкрепата на руската авиация.

Провинция Дераа обхваща повечето от районите, държани от бунтовници в югозападната част на Сирия и една от последните им крепости. Президентът Башар Асад освен това се стреми да си върне контрола върху райони в провинция Кунейтра на границата с окупираните от Израел Голански възвишения.

Напредъкът на правителствените сили в Дераа при двуседмичната офанзива постави голяма част от провинцията под контрола на режима, като принуди стотици хиляди да напуснат домовете си.

Според източници сред бунтовниците постигнатото споразумение с посредничеството на Русия ще позволи на цивилните да се върнат по домовете си с руски гаранции за сигурността им. Те се отнасят и за бунтовнически бойци, искащи да разрешат проблема със своя статут с правителството – процес, който изисква бившите бунтовници да приемат да живеят под управлението на Дамаск.

На тези, които не пожелаят това, ще бъде позволено да отидат в крепост на бунтовниците в Северозападна Сирия.

Договорено е и спиране на военните действия от двете страни.

Споразумението предвиждало още разполагане на руска военна полиция край йорданската граница. В него имало и клауза за изтегляне на проправителствените милиции от няколко града в Южна Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна