Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дребни търговци и превозвачи на горива заплашиха с масови палежи на бензиностанциите си

Симеонов обвини Ревизоро, че през закона обслужва интересите на големите фирми на пазара у нас

| обновено на 09.07.18 в 18:57
НФСБ ще сезира Европейската комисия след приемането на Закона за горивата
Снимка: БГНЕС архив

Дребни търговци и превозвачи на горива заплашиха с масови палежи на бензиностанциите си, ако Народното събрание приеме на второ четене т.нар. "Закон за горивата". Според тях текстовете са лобистки и обслужват големите компании. След среща с вицепремиера Валери Симеонов Ангел Даскалов от Сдружението на търговците и превозвачите на горива обяви:

"Ако дойде някой да ми посегне, просто няма да го дам на никой. Ще си запаля камионите, ще си запаля бензиностанцията и няма да я дам на никой без пари". Даскалов прогнозира скок в цената на горивата: "До една година очаквайте три лева бензин и три лева дизел, без промяна на цената на нефта".

Зад исканията им застана вицепремиерът Валери Симеонов: 

"Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един бранш чрез лобистки закони. В случая, един цял бранш се правят опити да бъде премахнат, унищожен, ликвидиран, за да се даде служебна победа на няколко големи фирми. Дребните търговци, дребните производители, те са гръбнакът абсолютно на всяка икономика и всякакви опити тези хора да се представят като едва ли не разбойниците, измамниците, всичко това са само нескопосани аргументи, за да се скрие истинският лобистки смисъл на този закон, който предстои да се гледа тази седмица".

Симеонов обвини депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро, че през закона обслужва интересите на големите фирми на пазара у нас. 

Борбата е за един милиард лева годишно, които да постъпват в държавната хазна, обяви Емил Димитров и заяви, че няма да отстъпи от тази битка:

"Тези всички хора искат тази година да си регистрират и да работят, догодина да я регистрират на жена си, по-следващата - на сина си, след това на брат си, а задълженията, които възникват от Нова година натам - никой да не ги погасява. Не може с подменени клакьори, не може с платен електорат да отиваш и да събаряш закон, който се стреми, именно на тези хора, които са социално слаби, да им осигури помощи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна