Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Гърция гони руски дипломати заради намеса в спора с Македония за името

Атина и Скопие подписаха споразумението за разрешаване на спора за името на Македония на 17 юни 2018 г. на брега на Преспанското езеро.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция „ще предприеме всички необходими мерки за защита на националните си интереси“ след „намесата“ на руски представители в спора за името с Бившата югославска република Македония, заявил днес пред АФП гръцки правителствен източник.

Той отказал да разкрие „мерките“ или да даде още детайли след публикация във вестник, че Гърция планира да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането в страната на още двама.

„Имаше проблем с намеса в случая с Македония“, казал източникът, като добавил, че традиционно добрите отношения с Русия остават непроменени.

Според днешния брой на в. „Катимерини“, който се позовава на дипломатически източници, Атина възнамерява „незабавно да изгони двама дипломати, включително Виктор Яковлев, който работи в руското посолство в Атина“.

Говорител на руското външно министерство в Москва заявил пред АФП, че ще бъдат предприети реципрочни мерки, както винаги става в такива ситуации.

Атина и Скопие подписаха миналия месец споразумение за разрешаване на 27-годишния спор за името на Македония. Договорът, който предвижда новото име на страната да е Република Северна Македония, вече бе ратифициран от парламента в Скопие, но наесен в страната предстои референдум за новото име.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна