Eмисия новини
от часа

Животновъди излязоха на национален протест, блокираха главния път София-Варна

| обновено на 13.07.18 в 12:29
Автор:
Протестът на овцевъдите край Арбанаси
Снимка: Здравка Маслянкова

Няколкостотин овцевъди и козевъди протестират на главния път София – Варна, при великотърновското село Арбанаси, с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието.

Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в бранша през последните 10 години.

С патриотични маршове и викове "Оставка" над 400 овцевъди и козевъди затвориха главния път София – Варна при разклона за Арбанаси. Те запалиха въ́лна и изляха мляко в знак на протест срещу неадекватната държавна политика към сектора. Протестиращите нямат разрешение за блокадата. 

На мястото са и десетки полицаи.

На протеста беше приета и декларация до премиера Бойко Борисов с настояване за подобаващи държавни компенсации за бранша.

Протестиращите искат спешни промени в сектора:

"Ще покажем, че ние не сме доволни. Ние не искаме да търпим повече това положение на една безтегловност на сектора", заяви по-рано Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Животновъдите настояват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Заради срива с 40% на изкупните цени на млякото животновъдите посочват, че претърпените загуби са поне по 40 лева на животно и предлаганата от земеделското министерство помощ, увеличена от 5 на 7 лева, е недостатъчна.

Отговорните институции реагираха на едно от основните искания на националния протест, ден преди започването му. Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лева се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните, решиха още във фонда. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

Там приключва умъртвяването на дребните преживни животни в трите села на община Болярово. За по-малко от месец в крайграничната община Болярово бяха ликвидирани близо 3400 овце и кози заради огнище на чума.

Днес в село Шарково бяха умъртвени близо 1300 животни, а най- коментираната тема сред животновъдите е размерът на обезщетенията, които ще получат.

До края на деня умъртвените животни трябва да бъдат загробени.

Вчера фермери от община Болярово затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа в опит да попречат на ветеринарните специалисти да умъртвят близо 2000 преживни животни заради наличието на чума в региона.

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера