Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хенинг Риике: Не изключвам нов разрив в коалицията в Германия заради НАТО

Густав Гресел: НАТО не се свежда само до финансов спор

| обновено на 14.07.18 в 10:55

Германия няма да изпълни условието, поставено от Доналд Тръмп за незабавно увеличение на военния бюджет. Това заяви германският министър на финансите от социалдемократическата партия Олаф Шолц. 

"Не изключвам нов разрив в управляващата коалиция", прогнозира пред "Хоризонт" д-р Хенинг Риике от Германското дружество за външна политика.

"Дискусията по тази тема в Германия тепърва предстои. Канцлерът Меркел трябва да защити исканията за повече пари за отбрана, но трябва да е пределно ясно - Германия сама се е вкарала в този капан, защото се е ангажирала с целта от Уелс да заделя 2 % от БВП за отбрана, а все още е далеч под тази сума. Същевременно е важно да подчертая, че и в редиците на социалдемократите има достатъчно политици, които знаят, че залогът в момента не е само балансираният държавен бюджет, а националната сигурност и дееспособността на НАТО във времена, когато имаме нужда от Алианса. Но от сега виждам най-големия проблем - да се обясни на германците, че няма да заделяме повече пари за НАТО, защото Тръмп така иска, а защото така трябва. Защото Германия е съюзник и от това произтичат задължения."

Густав Гресел от Европейския съвет по външна политика коментира за предаването "Събота 150", че свеждането на НАТО до финансов спор води до задънена улица:

"Дискусията за финансите е контрапродуктивна, защото отвлича вниманието от далеч по-важния въпрос за бойните способности на НАТО. Обявената цел от 2% от БВП е само едната страна на медала. Друга важна цел са 20% от военния бюджет, които трябва да се инвестират във въоръжение. Това Тръмп напълно умишлено премълчава. Освен това, тези 2 процента бяха определени съвсем произволно, само и само да се спре трайното съкращаване на разходите за отбрана, което започна след края на Студената война. Междувременно обаче живеем в други времена и отбранителното планиране е напълно възможно. Ако погледнем източния фланг на НАТО, знаем съвсем точно, каква сила е разположила Русия. Това улеснява значително планирането в рамките на НАТО. Т.е. колко и какви военновъздушни, сухопътни и военноморски сили къде и за колко време могат да бъдат дислоцирани. Тези абстрактни 2% трудно могат да бъдат обяснени на избирателите и данъкоплатците. Още повече, че Тръмп настоява изключително агресивно за тях. "
Това важи с особена тежест за Германия, където коалиционният партньор на Меркел, Социалдемократическата партия, традиционно настоява за свиване на военните бюджети и сега аргументира пред обществеността е, че не трябва да се поддават на Тръмп. Според Густав Гресел Бундесверът се оказва заложник на този абстрактен дебат, защото има нужда от по-голямо финансиране, но не го получава.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен коментира след изключително напрегнатата среща в Брюксел, че дискусиите са били звезден час в историята на НАТО:

"Извънредното заседание беше супер! Жалко, че присъстваха само лидерите на НАТО. Канадският премиер държа пламенна реч и обясни, защо канадските войски са в Литва и защитават нашите трансатлантически ценности. Защо канадците са с нас в Ирак и в Афганистан. Защото НАТО е общност на споделени ценности, като демокрацията и защитата на човешките права. Този дебат беше изключителен! Всички лидери застанаха категорично зад идеята НАТО. Така че - каквато и да бе причината за този дебат - за мен това беше звезден миг в историята на Алианса."


Мненията на д-р Хенинг Риике и Густав Гресел чуйте в репортажа на Весела Владкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна