Eмисия новини
от 04.00 часа

Тони Николов: Изчезва парадигмата на съюзничеството между държавите, а НАТО е точно това

Снимка: БГНЕС

От последната среща на върха на НАТО ми стана ясно, че начело на САЩ е човек, който не си дава сметка как Европа е стигнала до идеята за съюзничество. Между съюз и съюзничество има една пряка връзка, един мирен, много сериозен политически проект, който идва, отчитайки резултатите от Втората световна война и съзнавайки къде са враговете и къде са приятелите. Това коментира в интервю за предаването „Събота 150“ журналистът Тони Николов.

Според него, днешните отношения между САЩ и Европа не отговарят на взаимоотношенията от миналото: „За съжаление ние живеем във време и това е ситуацията, която трябва да осмислим, в която отвъд Атлантика се търсят привилегировани партньорства, а не парадигма на съюзничеството. Мисля, че и това стъписа европейските лидери, включително и Макрон. Когато обаче един свят се разпадне на двустранни съюзи, това поставя много проблеми. Виждаме, че Доналд Тръмп дори иска да реши севернокорейския проблем с такъв двустранен съюз. Сега предстои среща с Владимир Путин, където, може би, ще има двустранен съюз, но двустранните съюзи с враговете или с опонентите е нещо съвсем друго. Това, което ме притеснява е, че изчезва парадигмата на съюзничеството, а НАТО е точно това.“

Днес Франция отбелязва националния си празник. Журналистът направи съпоставка на времената на Френската революция и днешното политическо положение на страната и водената от нея дипломация: „От Френската революция ние имаме една малко „по-меката“ версия – махаме пролятата кръв, оставаме законодателството, правата на човека, декларацията за гражданските права. Не е лесно в един свят, в който общите идеи като че ли липсват, някой да предложи модели. Еманюел Макрон даде едно въодушевление с появата си. Онова, което Макрон даде донякъде като надежди беше едно желание за общност, което липсва. Живеем във време на особен разпад. Може би един урок от Френската революция, който ЕС донякъде взима, са намалените амбиции на нациите в териториален мащаб за сметка на някакви идейни политически проекти. Европа има такъв свои проект на съжителство. Той не е лесен модел, но съществува“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от