Eмисия новини
от 07.00 часа

Куба планира конституционни реформи с фокус върху свободния пазар и частната собственост

Мъж продава кокосов орех на турист в Хавана. Проектът за нова конституция на комунистическа Куба предвижда ново признание на частния сектор, но и засилен контрол върху него.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Куба представи през уикенда нови подробности по плановете си да преструктурира администрацията, съдилищата и икономиката с конституционна реформа, която се очаква да бъде одобрена от парламента този месец, предаде БТА.

Реформата на конституцията ще създаде пост министър-председател наред с президента, разделяйки ролите на държавния глава и ръководителя на правителството.

Президентът ще се избира от Националното събрание сред депутатите за  пет години, с право на не повече от два последователни мандата.

Конституцията запазва Комунистическата партия като единствена политическа сила в страната и посочва, че комунистическата държава ще остане доминираща политическа сила.

Проектът обаче предвижда ново признание на свободния пазар и частната собственост в кубинското общество и на чуждите инвестиции като важен стимул за развитие. Въвежда се и презумпцията за невинност в правосъдната система, показват детайли на документа, публикувани в официоза „Гранма“.

В новата конституция, която вече е одобрена от компартията, за първи път ще бъде включена и забрана на дискриминацията по полов признак.

На 21-23 юли кубинското Национално събрание ще се събере на заседание за обсъждане на реформата и след евентуалното одобрение на депутатите проектът за нова конституция ще бъде изнесен за гласуване на референдум.

Действащата конституция на Куба е приета  през 1976 г. и изменяна през 1992 г. и 2002 година. С реформата от 1992 г. Куба е обявена за светска, а не за атеистична държава.

Предложенията за промени идват почти три месеца, след като Мигел Диас-Канел (58 г.) пое президентския пост от революционното поколение лидери – Раул Кастро и преди това легендарния му брат Фидел Кастро, който почина през 2016 г.

Ако бъде одобрена, текстът предвижда Диас-Канел да остане президент, като мандатът на този пост ще продължи да бъде 5 години с възможност за два мандата максимум.

Куба ще поднови разрешителните за работа в частния сектор, които сега фактически са замразени. Това обаче ще става под засилен контрол, който основно ще засяга ресторанти, таксита, строителството, отдаване на жилищна площ под наем.

Островът на свободата има малък, но жизнен частен сектор, който ангажира 13% от работната сила на страната.

Засиленият контрол ще изисква от частниците да използват банкова сметка, която да регистрира всички операции, да се плащат данъци и да показва законност на приходите. Бизнес лицензите ще се издават за един човек, за да се избегне трупане на лично богатство.

Раул Кастро отвори път за развитие на малък частен сектор в Куба, но ясно обяви през 2016 г., че „няма да бъде допусната концентрацията на собственост“.


Още от

Обща стачка и протести в Бразилия

публикувано на 15.06.19 в 09:57