Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов:

Нерегламентирана търговия между български и турски граждани – причина за чумата по животните в Странджа

Снимка: БГНЕС

Нерегламентирана търговия между български и турски граждани е причината за появата на чума по животните в Странджа. Това съобщи в Несебър вицепремиерът Валери Симеонов. Той е подал сигнал в ДАНС за нарушението. Човешки фактор е причина за разпространението на болестта, констатира Симеонов. .

"Не е възможно животни, преминали през българо-турската граница да са разпространили заразата, защото построената ограда спира достъпа им", каза вицепремиерът Валери Симеонов.

"Подал съм сигнали в ДАНС за разследване на огнищата, подал съм информация как са се появили и така нататък, всичко това е намеса на човешкия фактор. Вероятно ще лъсне истината каква е, аз я знам каква е, става въпрос за пренасяне на зараза с цел лични печалби".

"Унищожаването на животните е неизбежна мярка", заяви още вицепремиерът Симеонов. "Държавата се опитва наднормативно да компенсира нанесените вреди и щети на стопаните", подчерта той. "Продажбата на животни е довела до разпространението на заразата", твърди Валери Симеонов.

"Това се получи, защото не бяха спазвани мерките. Не бяха спазвани от граждани на Република България, които тръгнаха, като разбраха, че животните могат да бъдат изтрепани, почнаха да ги товарят да се опитват да ги продават в близките общини на ниска цена".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!