Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен наблюдател: За фейсбук поезията – лайк или лаик

БНР Новини
Снимка: pexels

Преди дни едно „стихотворение“ постави рекорд. Само за три дни то беше прочетено от над 600 хиляди души, харесано от стотина хиляди и споделено няколко хиляди пъти в социалната мрежа.
Фейсбук поезията е темата на фокус, избрана от Силвия Недкова за днешната ни рубрика „Литературен наблюдател”. Накратко:
„Поезията се ражда в зората на времената. Ражда се от нуждата на хората да изразят вътрешния си свят в синхрон с ритъма на вселената. Защото поезията е точно това – превръщане на словото в музика, хармония между символи и ритъм, осъзнаване чрез метафори на всички възможни смисли на ежедневното и величавото. Толкова е важна поезията за човечеството, че го следва неотклонно от първите му стъпки. И не умира, не изчезва, не се претопява в скуката на деня или в тревогите на епохите. Точно обратното, отмерва ритъма им безпогрешно.
Макар и патетично, всичко казано дотук е валидно само за истинската поезия. Някъде дълбоко в себе си всеки знае какво точно е тя. Но често връзката между дълбокото и повърхностното в хората се къса, все по-често няма време да се прониква отвъд думите. И от това страда именно най-древното от всички словесни изкуства“ – подчертава Силвия Недкова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна