Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриването на паметника в Тел Авив за приноса на България за спасяването на 48 000 евреи на няколко пъти се отлага

Снимка: архив

Паметник, който отбелязва приноса на България за спасяването на 48 000 български евреи по време на Втората световна война, ще бъде открит в Тел Авив. Откриването на няколко пъти се отлагаше. 

Дискусиите около спасяването на българските евреи не стихват. Според председателя на Дружеството за приятелство между България и Израел архитект Ицхак Липовецки причините за отлагането на откриването на паметника са обективни и нямат нищо общо с надписа на него, който освен благодарност за спасените 48 000 евреи от традиционните български територии, се изразява съжаление за депортирането на 11 343 евреи от Македония, Беломорието и района на Пирот, които са били под българска администрация. Според други това е признание за вината на България и появяването на такъв знак върху паметника ще повлече искове за обезщетение на близките на загиналите беломорски и македонски евреи.

Архитект Липовецки каза:

"Паметникът пристигна в Израел един-два дни, преди да пристигне премиерът. Нямаше възможност да бъде освободен от митницата навреме. Има съгласие между двете правителства, че същият надпис, който се намира в София, ще го има тук. Чух, че има някакви български политици, които са против този надпис и искат да го променят, но за нас паметникът е едно голямо признание и една голяма благодарност за направеното от България през Втората световна война".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Искра Декало.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна