Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Скандалът е начинът на правене на политика на този кабинет

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Скандалът е начинът на правене на политика на този кабинет и това за мнозина беше предопределено още при сформирането на кабинета. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политологът Страхил Делийски:

"Липсата на голяма, дългосрочна политическа визия и стратегия на управление предполагаше, че фокусът ще бъде изместен върху технологията на управлението, върху междуличностните отношения. Така се получава винаги, когато един кабинет е базиран на идеята за всекидневно оцеляване, а не на идеята за някакъв сериозен политически проект. В този смисъл ми се струва, че не можем да очакваме подобен тип скандали да разклатят кабинета по един сериозен начин, защото това е начинът на общуване вътре в кабинета. То се превърна в някакъв поведенчески навик. Виждаме, че успяват по един или друг начин различните части от управляващата коалиция да излязат единни след всеки един скандал, а през последната една година скандалите не бяха малко".

По отношение на опозицията Делийски отбеляза:

"Не се забелязва повишаване на доверието в социалистическата партия. Една от причините за това е, че БСП действат реактивно, изгубиха инициативата, която имаха в политическия процес преди европредседателството. Сега повече тяхното поведение изглежда ориентирано към бързи публични електорални ефекти. Предстои да видим дали в новия политически сезон БСП ще преосмисли своята политическа линия".

Цялото интервю със Страхил Делийски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна